galéria megtekintése

Iskolapélda

5 komment


Murányi András

Igazán nem szeretnék én itt nagy szavakat használni, de lassan időszerű lenne a magyar kormány tagjaival is elvégeztetni az úgynevezett PISA-tesztet. Alapból persze legalábbis feltételezi az ember, hogy potentátjaink uralják a szövegeket, csak hát a gyakorlat számos esetben mást mutat. Akárha megannyi Cödlinger úr tevékenykedne köztünk, úgy csúsznak félre az aktuális felvetésekre adott válaszok, miközben csak remélni lehet, hogy nem az a probléma, mint a citált Rejtő-regényhősnek, akinek megbénult a felelési centruma. „Hány éves maga, Cödlinger úr?" – kapja a kérdést a derék férfi; „Ott lakom, abban a kis erdei kunyhóban" – reflektálja a megszólított, hogy aztán az olvasó vigyorogjon a dialóguson, akárhányszor olvassa is éppen (in: A Néma Revolverek Városa).

Nevetnénk most is, csak nincs min. Szövegértési-felelési probléma: az van.

Feltéve, hogy valóban erről van szó, s nem arról, hogy az ország irányításáért felelős vezetők szándékosan huncutkodnak, finom bonmot-val előhozva magukból a bennük szunnyadó Litkai Gergelyt. Alkalmilag Klinghammer István értetlenkedik lapunkban, mi is a probléma az ő kockás inges (stb.) hasonlatával, és miért értelmezhetetlen az arra adott reflexiótömeg, ám Balog Zoltán is esélyes a győzelemre, amennyiben diákolimpikonok parlamenti köszöntésekor kapott kérdést intézett el azzal, hogy ő nem lát ott kockás inges tanulót, ellenben fehér ingest és nyakkendőst igen.

 

Minthogy magasan kvalifikált elöljárókról – volt felsőoktatási államtitkárról, regnáló emberminiszterről – van szó, nem állítanám, hogy alkalmilag pozitívan látom a jövőt, ugyanakkor teszek egy kísérletet annak föltárására, úgy nagyjából mi a tét, országosan miről volna szó; mi a gond-probléma. Azért igyekszem a legegyszerűbben fogalmazni, hogy mindenki megértse.

Tehát, ami most oktatásilag van, az nem jó. S nem azért nem jó, mert Soros György – a NER megdöntése érdekében – Hawaii-szigeteki nyaralóval bolondította meg Pukli Istvánt két tőzsdei manőver között, hanem azért, mert a rendszernek alig van olyan eleme, amely hasznos és jó.

Hogy mik miatt nem működnek, azt engedelmükkel helyhiány miatt már nem sorolom föl, mindazonáltal maradjunk annyiban: mintegy kívülről nézve a helyzetet, úgy érzem magam, akárha a 675. számú Hunyadi János úttörőcsapat fehér inges, úttörőnyakkendős pajtása volnék, akinek mindjárt tisztelegnie kell a balról érkező zászlónak, továbbá felelnie a nagy októberi szocialista forradalomból.

Miután alig vagyok negyvenegy, kicsit közeli ez a déja vu, ellenben díjaznám, ha az aktuális állapot megváltozna, s a kritikák nyomán az illetékesek nyomnának egy erős, bátor delete-et: tessék már megérteni, hogy tényleg nem jó ez a központosított, uniformizált, nyolctól négyiges, túlbürokratizált, agykiszívó, Kádár-fílinges rendszer.

Igaz, akkoriban legalább tutira volt papír meg kréta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.