galéria megtekintése

IS franchise

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 18. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Az Iszlám Állam (IS) propagandatérképein Magyarország is feltűnik. Hol mint a birodalom része, hol mint határos ország. Már pár napja foglalkoztatja a szomszédos országok sajtóját, miként kezeljék az internetre feltett videókat, ahol az IS Szerbiát jelöli meg következő bekebelezendő célpontként.

Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Montenegró és Macedónia sem marad ki a szórásból. Feketére festik a Balkánt – így közlik a hírt az IS várható bejöveteléről. Mennyire komoly ez? Orbánék szerint nagyon. Feltehetőleg a rabok fonta drótkerítés is azért kell, hogy megállítsa határaink előtt ezt a veszélyt. Viccnek ez rossz.

De az IS fő fegyvere a rémületkeltés, s ebben a műveletben a média gyakran a terroristák PR-osztályaként működik. Elég egy amatőr videó a YouTube-on, és máris róluk beszélnek. Ez pedig kell a szponzorpénzek begyűjtéséhez, a tagtoborzáshoz. Ezekkel lehet kiprovokálni hatósági akciókat, amelyek feléjük terelik a ma még tétovázókat. A Balkánon az iszlám otthon van. Nincs olyan ország ott, ahol ne élnének ötszáz évnél hosszabb ideje muzulmánok.

Többségük az iszlámra áttért őshonos lakó, albánok, szlávok. De vannak betelepült törökök, iszlámra tért cigányok is. Helyi iszlám ez. A titói Jugoszláviában kultúrájuk alapján nemzetiségnek sorolták be a muzulmánokat. A széthullás éveiben a vallás soha nem látott formákban éledt fel. A háborúkban önkéntes dzsihadisták harcoltak. Sokan letelepedtek, állampolgárságot kaptak. A vahabiták (az iszlám szaúdi állami változata) megjelentek Albániában, Koszovóban is. Vallási iskolákat nyitottak, mecsetépítésbe kezdtek, és agymosásba.

 

Némely balkáni muzulmánok az elmúlt évtizedekben harci tapasztalatokat szereztek a dzsihád frontjain a Kaukázustól Afganisztánon át Szíriáig. A dzsihadista szervezeteknek bázisaik vannak itt. A világsajtó többnyire a Tuzla-közeli Gornja Maocát emlegeti, mint ilyen települést. Ahol ki is tűzik az IS fekete kalózlobogóját. A jelek szerint azonban ez a terror nem eresztett gyökeret. Más ez a világ, mint Afganisztán. Ettől még lehetnek persze fanatizált helyiek, akik élő bombává válnak. Bejuthatnak a menekültáradattal is az IS küldöttei.

De hódításra, nagyobb akciókra nem számíthatnak. Az IS nem is törekszik mindenütt területfoglalásra. A kalifátus megpróbál államot építeni Szíria és Irak területén, de többi felbukkanása a neki hűségesküt tevő kisebb helyi csoportok akcióiból áll Líbiában, a Szinájon. Ez egy franchise. Közös ideológia, beszerzés, technológia. Élvezik a központ marketingtevékenységének, a brutalitás propagandájának a gyümölcseit.

Tehát előbb-utóbb akcióba kezdhet egy tagszervezet a szomszédban. Nem mondom, hogy nem kell tartanunk a fanatikusoktól, de azért ez nem lesz több, mint egy-egy akció. A terroristák fő célja a félelemkeltés. Most épp azt akarják elérni, hogy a Balkánon és a szomszédos országokban féljenek tőlük. Ez módszer a toborzásra, a franchise hálózatának a kiterjesztésére. Ezt tapasztaljuk, a hazug PR elért ide.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.