galéria megtekintése

Irtás

4 komment


Tamás Ervin

Ha valamihez van érzéke a Magyar Szocialista Pártnak, az az időzítés. Amikor a Jobbikban lendületesen folyik az aknatelepítés, elő kell rukkolni valami ütős dologgal. A zuglói szocialistáknak sikerült, bár ez a beavatottaknak nem annyira meglepő. Ahogy nem volt meglepő az sem, hogy az offshore-botrányban előkerült a salgótarjáni elnök, volt pártpénztárnok neve, akitől épphogy nem megszabadulni akartak, hanem bevonni a vezetőség munkájába.

Csütörtökön a zuglói képviselő-testület Fidesz–MSZP összefogással kiállt a Liget projekt mellett. Tette ezt úgy, hogy a választások idején a Karácsony Gergelyt polgármesterré emelő politikai erők – beleértve a szocialistákat is – a Városliget megvédését szerepeltették programjukban. A polgármester most vétózni akar, a fővárosi és az országos MSZP-elnökség megdöbbent. Már csak azért is, mert a tervek szerint május elsején a Ligetben Karácsony szólna a szo­cialisták színpadán a projekt ellen. De aki azt hiszi, hogy ez csupán erről szól, valószínűleg téved. Nem mennék most bele abba, hogy kell-e egy rakás új múzeum Pest tüdejének kellős közepébe, s mennyi köze van ennek a Vár felforgatásához. A felforgatott MSZP fog megint speciális öncsonkításba. A párton belül nagy a zúgolódás, a különböző csoportosulások más és más okok miatt elégedetlenek, megkezdődött az elnökkereső is, ami még iszaposabbá teszi a talajt, de nem ezek miatt rögzült a pártról az a kép, hogy nem tudják, mit akarnak, s gyakran azt is gyengén képviselik. Mintha fizetett képviselőik egyéni túlélési stratégiájuknak megfelelően tevékenykednének, és még az igazukat sem képesek jó ütemérzékkel, meggyőzően, szívvel-lélekkel előadni. Előfordul, hogy nem is akarják.

A zuglói ügyekre jobban rálátók állítják, hogy a polgármester a kezdetek óta vív a szocialisták helyi vezérével, Tóth Csabával, több a baja vele, mint a Fidesszel. MSZP-berkekben a szombathelyi beléptetési botrány óta jól ismerik a politikust, aki Budapesten sem tagadta meg önmagát, kitartóan tágítja befolyási övezetét, jutalmaz, büntet, kiszorít. Azt tartják róla: „vállalkozó típusú” politikus. Hírlik, hogy a Liget megszavazásához több helyben kiosztott előterjesztés társult: az egyik ismét százmillióra emelte a saját hatáskörben intézhető közbeszerzéseket, amelyet a szocialista érdekkörbe tartozó, korábban is sok balhét megélt Városgazdálkodási Zrt. intézhet. Viszonzásként Szatmáry Kristóf fideszes képviselő édesanyját nevezték ki pályáztatás nélkül a zuglói társasház és közterület-kezelő kft. élére. Nyerő állások ezek. Keményen nyeretlen politikával, amivel – bár polgármesterüket akarják – saját magukat erodálják. Persze megy az enélkül is, hiszen a helyi szocialista frakció egyik embere eltűnik, a másik Hitler-fotót posztol a Facebookra, az MSZP önkormányzati kampányában aktív szerepet játszó férfira pedig nemrégiben Pécsett a TEK csapott le.

 

Szóval hagyjuk az alulról szerveződő demokráciát, a szervezeti szabályzatot emlegető, önfelmentő szövegeket – mert az esetek, amelyekkel a közönség szembesül, egyáltalán nem a párton belüli demokrácia megtestesítői.
Egészen másé. Olyasmié, amire az ultimátum már nem elég.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.