galéria megtekintése

Irányjelző

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 13. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Mi a közös a kötelező drogtesztben, a rendőrségi igazoltatásokban és a memóriakártyák, laptopok, tabletek szerzői jogdíjjal való megsarcolásában? Nemcsak az, hogy az ország vezetői, akiknek kezébe adtuk a hatalmat és ezzel sorsunkat (újabban úgy tűnik, vagyonunkat is) a látszatát sem kívánják kelteni annak, hogy bíznának bennünk, hanem ehelyett minden polgárra eredendő bűnösként tekintenek, aki mellé, ha lehetne, fejenként legalább két rendőrt állítanának állandó felügyeletre.

E három ügy mindezen túl olyan, mint a kis jelzőzászló, amit leszúrunk a vaktérképre. Jó tizenöt éve kérdeztem meg, nem kis döbbenettel, Magyarországról elszármazott kedves barátomat, amikor a második este vezetett haza úgy, hogy benne volt a pubjában épp felhajtott pint, hogy nem fél-e attól, hogy esetleg megállítják a rendőrök? Akkor magyarázta el, hogy választott hazájában, a hanyatló angol demokráciában a rendőrnek nemhogy nem feladata, nincs is joga indok nélkül, amolyan rutinellenőrzéssel igazoltatás céljából feltartóztatni a polgárt.

Viszont, ha az netán megsértené a szabályokat, akkor elháríthatatlan kötelessége megállítani őt és büntetni. Mindenki azonos megítélés alá esik, nincs egyenlőbb az egyenlőbbnél. Ha tehát egy felelős angol egy pint után szabályosan hazaközlekedik, megteheti. Persze, ha van egy országos ellenőrzés, vagy keresnek egy bűnözőt, akkor van kivétel, de az általános szabály az, hogy nem zaklatják az embereket. Ez jutott eszembe, amikor nemrég igazoltatott egy rendőr, és miután a keresztnevemen szólított annak ellenére, hogy sosem őriztünk együtt libát, megkérdezte, hová megyek.

 

Biztos a barátom története tett olyan magabiztossá, hogy azt válaszoltam: „Biztos úr, mindkettőnk érdekében kérem, kérdezzen mást!” Megértette. S valahogy mindig ez jut eszembe, amikor utazásaim során azt tapasztalom, hogy minél keletebbre megyünk, valamiért annál több az ellenőrző pont...

Bár kultúrmegoldásnak találom, hogy a digitális zenék- és videók szerzői jogdíját átalánnyal váltsam meg, pont az eredendő jogsértés feltételezése miatt tartom abszurdumnak, hogy szerzői jogdíjat fizetek a vincseszter után, amin a saját fotóimat tárolom, a mobilom után, amelyen fizetős szolgáltatásban vásárolom a zenét, s így máris duplán adom oda a pénzt. Szerzői jogdíj terheli a munkára használt laptopomat, vagy épp a gázóraleolvasó fényképezőgépét is, amelyen jogvédett tartalom soha nem volt, és nem is lesz.

Kocsis Máté javaslata a kötelező drogtesztről, amellyel persze csak társadalmi vitát kívánt indítani, ki tudja miről, pontosan ebbe a sorba illeszkedik. Feltételezzük rólad, hogy drogos vagy, igazold, hogy nem! Még véletlenül sem nézzük ki belőled, hogy betartod a szabályokat. Az élet minden területén közös jellemzője ennek az agresszív, despota szemléletnek, amely a problémára nem ad még csak látszatmegoldást sem. Arra persze tökéletesen megfelel, hogy kétséget kizáróan megmutassa: hol állunk és hová tartunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.