galéria megtekintése

Ió, ció, recesszió!

9 komment


Batka Zoltán

Talán megcáfol az élet, sőt kifejezetten remélem, hogy nem lesz igazam, azonban jelen állás szerint 2018 után akkora gazdasági visszaesésnek nézünk elébe, hogy Bokros Lajos adja a másikat. Nagyjából azután fognak kifutni az uniós támogatások, és csöppet sem biztos, hogy később mikor vagy mennyit kapunk felzárkóztatásra. Elvileg csak akkor jönne ez a szakasz, amikor az uniós cuclin felnevelt kis pannon puma nagyot szökellve már maga szerzi a zsákmányt a nagy dzsungelben.

Ez az, ami a jelen állás szerint nem fog menni. Az Orbán-éra startupcégek gyanánt diabéteszesre hizlalt Mészáros Lőrinceket, Simicskákat és Andy Vajnákat tudott csak produkálni, részükről az innováció pedig annyit jelentett, hogy betiltatták a konkurenciát. Versenypiacon az esélyük körülbelül annyi, mint a partra vetett bálnának az ötszázas vegyes váltón. Ilyen „üzleti környezetben" a többi, valódi piaci vállalkozásnak esze ágában nem volt érdemben befektetni, vagy ha mégis, a „kiszámíthatatlan jogi környezetből fakadó kockázatkezelésre" szánt összegeket is be kellett rakniuk, ami őket sem teszi feltétlen versenyképessé.

Eddig azonban ment a szekér, köszönhetően az uniós pénzfolyamnak, a külföldre kitántorgott magyarok hazautalásainak és az itthon mégis helytálló cégek erőfeszítéseinek. Azonban ha ebből a három elemből egy is kiesik, nulla körüli lesz a hazai növekedés.

 

Márpedig pár év, és az uniós pénzfolyamnak jó eséllyel vége. A tavalyi frenetikus, 0,6 százalékos befektetési ráta is megmutatta, hogy az uniós pénzek vékonyodásával a cégek azonnal visszafogják az itteni befektetéseiket. Ahogy 2014-ben, amikor jobban virítottak a beruházási indexek, gyanúsan azok a szektorok fejlődtek, ahová az uniós manna érkezett. Könnyen lehet, hogy a napokban a néhány évvel későbbi történésekből kaptunk egy kis ízelítőt. Januárra negyedével zsugorodott az építőipar. Még nincs itt a világvége, a szektor fél lábon kibírja, amíg a kormány erőltetett ütemben 2018-ig lehívja a maradék összes uniós pénzt. A választásokig hajrá, épülhetnek a stadionok, szökőkutak, alföldi kilátótornyok, és száz pártcég kommunikálhatja a magyar reformok sikerét.

Utána viszont vége a tündérmesének. Az állam forrásai jelentősen visszaesnek, a nyakunkban marad egy időközben hatalmasra duzzasztott, közpénzekre ráépült állami-pártközeli cégmonstrum, óriásira hizlalt propaganda-közmédia, stadionok, bújtatott munkanélkülinek tekinthető közmunkások százezrei. Nem ismerős? Például a történelemkönyvek késő Kádár-korszakról szóló fejezetéből?

De még van pár úgy-ahogy jó évünk. Akinek még telik rá, menjen gyakrabban színházba, moziba, nyaralni, éljen. Utána a többségnek nem lesz rá lehetősége egy darabig. Ki tudja, híresen búval teremtett nemzetünk sorsa talán másképp alakult volna, ha már korábban is élvezzük az életet, és nem nemzeti sírva vigadással és egymás tehenének megdöglesztésével lettünk volna elfoglalva. Sose késő elkezdeni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.