galéria megtekintése

Inkább a brókerek

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 27. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Ügyfélszempontból is vizsgálhatnánk a Quaestor-ügyet. De ekkor fel kellene tennünk ma már teljesen felesleges kérdéseket, okoskodnunk kellene egy kicsit utólag, mit kellett volna megnézni, miért nem lett volna szabad hinni a befektetésben. És végső soron a befektető maga milyen felelősséget kell vállaljon a döntéseiért. De az a helyzet, hogy ez most értelmetlennek tűnik.

Nem lehet ugyanis elmenni amellett, ami az elmúlt napokban történt, nem lehet általánosságban lakossági befektetési szokásokról és beidegződésekről regélni. Az állam ugyanis nemcsak asszisztált egy akkora csaláshoz, aminek értéke a GDP fél százalékára rúg, hanem szélsebesen ki is iszkolt az összeomlás előtt a színpadról.

A kormány vállvonogatva, de legalábbis különösebb reakció nélkül vette tudomásul, hogy 150 milliárd forintot egyszerűen elloptak a Quaestornál, mintha nem izgatott volna senkit, hogy ez az összeg mégis hová lett. Talán mert tudják? Fogalmam sincs. Rogán Antal előállt egy borzasztóan szigorú javaslattal, ami lehetővé tenné, hogy csettintésre lefoglalják bárki vagyonát, aki pénzügyi vállalatnál dolgozik, miközben a Quaestor-csoport feje tegnap délutánig otthon ette a szalonnás tojást, szabadon tett vezérigazgatóvá sittes közmunkást, és befektetőket keresett – vagyis indokolatlanul hosszú ideig azt csinált, amit akart.

 

A kormány két hete hadrendbe állította a futsalos alakulatot, és kipucolta a Quaestornál parkoltatott milliárdokat. A csapat letörölte az izzadságot a homlokáról, elvégre stresszes dolog majdnem elbukni 3,8 milliárdot, de hogy megvoltak, hátradőltek. Most persze maga Lázár János is látványosan aggódik a kisemberek megtakarításai miatt, és ígéri, hogy megmentik a pénzüket.

Ez irtó kínos, egyenesen gáz. Az állam nem hagyhatja magukra az állampolgárait, csak hogy a saját bőrét mentse, ez egyszerűen nem elfogadható. Az állam ugyanis nem a szomszéd néni, aki rendszeresen a lábtörlőnkre pisilteti a kutyáját, mi meg dühöngünk. Ezt a problémát a kormánystáb maga is érezte, úgyhogy elindult a hárítás, a kamuszöveg, amelynek lényege szerint ma már a brókerek csaló gazemberek, uzsorások, és nyilván a szájuk is büdös.

Valójában a helyzet az, hogy úgy kapkodtak az elmúlt napokban, mint a kisgyerek, aki beszabadul a konyhába és eléri a gyufát. Aztán amikor meggyújtja a függönyt, hirtelen bepánikol és elkezd összevissza rohangálni. Kár, hogy az egyetlen, ami a szeme előtt lebeg, hogy emiatt nem kapja meg az estére beígért csokoládét. Nem érdekli a függöny, a szenes plafon, a mellette visító öccse. Csak az a rohadt csokoládé meglegyen.

A legkevésbé sem az a releváns kérdés ma, hogy bízhatunk-e egy brókercégben, vagy sem. Megbízhatunk, vagy le is cserélhetjük egy szimpatikusabbra, nem számít. A valódi kérdés ugyanis az, hogy hogyan bízhatnánk mindezek után a saját kormányunkban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.