galéria megtekintése

Ingyenorvos – dupla ár

5 komment

Dr. Fendler Judit

A nagyra becsült Velkey György főigazgató úr a vele készített interjúban (március 29.) ezt mondja: „A szegényebb, hátrányos területeken élők egyre nehezebben férnek hozzá az eredményes ellátáshoz, mert elfogynak a szakemberek a környékükről. Másrészt a rendszerben egyre magasabb a magánfinanszírozás aránya, és aki ezt így vagy úgy nem tudja megfizetni, az behozhatatlan hátrányba kerül. Hiába javítjuk az elit és a középosztály életkilátásait a legújabb technológiákkal, és nyerünk ezzel néhány várható életévet, ha közben az ország jelentős hányada meg évtizednyivel le van maradva. Ez erkölcsileg is vállalhatatlan, így a hozzáférés javítása kulcskérdéssé vált."

A fentiekkel egyetértve szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a legszegényebb országok egészségügyi ellátásának „modellje" felé haladunk, mivel a GDP-arányosan amúgy is alacsony egészségügyi finanszírozáson belül a magánfinanszírozás lassan meghaladja a közfinanszírozást.

Ez a tendencia erkölcsileg elfogadhatatlan, továbbá alkotmányellenes, hisz aszerint „mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez", és az egészségügyi törvénnyel is ellentétes, amely előírja a szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférést, az esélyegyenlőség érvényesítését és a folyamatosan hozzáférhető szolgáltatások biztosítását az állampolgárok számára.
Joggal büszkélkednek a magánellátók azzal, hogy az elmúlt egy-két évben jelentősen növekedett a kereslet rájuk. Velkey interjújával egy napon olvashattuk a legnagyobb magántulajdonú képalkotó diagnosztikai cég vezetőjének nyilatkozatát, miszerint a budapestiek fele inkább választja a magánellátást ultrahang-, CT-, MRI-vizsgálatok esetében jelentős pénzért, mivel jóval kevesebb várakozás mellett, pontos időpontban, jobb információszolgáltatással, kellemes környezetben végzik a vizsgálatokat. A beteg kétszer fizet az egészségügyi ellátásért, egyszer kötelezően a tb-hozzájárulás formájában, amit nem vagy csak részben vesz igénybe, egyszer pedig a magánszolgáltatónál.

 

Mindez történik akkor, amikor csak tavaly csak a képalkotó diagnosztikában 40 Mrd Ft-os eszközfejlesztés, az elmúlt 4-5 évben pedig 150 Mrd Ft-nyi egyéb eszközfejlesztés történt a közfinanszírozott egészségügyben. A nyilatkozatok szerint. Ez a sok pénzből beszerzett eszközpark sem hasznosul megfelelően, hiszen az eszközállomány ilyen fejlesztése mellett nő a magánellátók szerepe. Részben pedig közfinanszírozással létrejött kapacitások válnak fizetőssé közintézményekben.

A rendszer igazságtalan a középosztállyal és a szegényekkel is. Csak a vállalkozó elit jár jól, amely minimális egészségügyi hozzájárulást (havi 7050 Ft) fizet, tehát nem tesz be „feleslegesen" pénzt a közösbe, de ha szüksége van rá, a drága ellátást „kiveheti" belőle.

A középosztály jellemzően bérből és fizetésből él, így az egészségbiztosítási járulékot (ami a munkavállalónál a bruttó bér 7%-a, a munkáltatónál 8%-a) fizeti, de ha teheti, nem veszi igénybe a közszolgáltatást, hanem a magánszolgáltatókhoz fordul.

A szegények, ha van munkájuk, kifizetik az ellátásukat a járulék keretében, ha nincs, az állam fizet helyettük. Magánszolgáltatást nem tudnak igénybe venni, a közellátáshoz az alacsony informáltságuk, csekély „hálapénzképességük", helyhezkötöttségük miatt korlátozottan férnek hozzá.

A kormány többször hitet tett a nemzeti kockázatközösség fenntartása, az egyenlő hozzáférés, az esélyegyenlőség mellett. Higgyük el, hogy a változtatáshoz a szándék megvan. A lehetőség pedig adott, ehhez elsősorban a finanszírozási rendszer érdekeltségeinek átalakítása, transzparens viszonyok megteremtése szükséges, a közellátások finanszírozásában pedig legalább a visegrádi négyek átlagát kellene elérni. Ha ez nem történik meg, végletesen kettészakad a magyar társadalom az egészségügyi ellátás tekintetében. Ez erkölcsileg is elfogadhatatlan, az egészséges munkaerő hiánya pedig tovább rontja az ország versenyképességét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.