galéria megtekintése

Ingovány

0 komment


Varga G. Gábor

Ingoványos terepre navigálta magát Lázár János, amikor üzent a morális és erkölcsi kötelesség tárgyában Sáling Gergő kirúgott Origo-főszerkesztőnek. Lázár üzenete szerint, ha van bizonyítéka arra, hogy ő távolíttatta el főszerkesztői pozíciójából, akkor konkrétan hozza nyilvánosságra, hogy mi és hogyan történt, „ha viszont nem tud ilyet mondani, bizonyítani, és tisztességes, becsületes ember, akkor határozottan cáfolja meg ezeket a híreszteléseket”.

Aki így nyilvánul meg egy ilyen ügyben, abból az ember simán kinézi, hogy valóban utánanyúlt a főszerkesztőnek

Most is működhet a módszer, amelyet a miniszterelnökséget vezető politikus Orbán Viktortól tanult: a konfliktusban nem lehet meghátrálni, el kell menni a falig, csakhogy ahhoz, hogy ezzel sikeres legyen, Orbánéhoz fogható politikai tehetség is kell.

 

Lázár komoly tényezővé nőtte ki magát, de könnyen lehet, hogy ezt a leckét még tanulnia kell.

Lázár János pontosan tudja: Sáling Gergő főszerkesztő ebben az ügyben az egyetlen, aki nem mondott semmi olyat, amit bizonyítania kellene. Sálingot ráadásul korlátozhatja a szerződése is a nyilatkozatban, ráadásul a nyomásgyakorlás, az eltávolítás a legtöbbször nem úgy zajlik, hogy Lázár vagy az Origo vezére azt kiabálja a fülébe: a szállodacikk miatt ki lesz rúgva. Lázárnak azonban politikusként, aki a köztől kapja a fizetést, s a köz javára tölti be hivatalát, már a vele szemben felmerült gyanút is cáfolnia kell.

Ebben a helyzetben az ország második-harmadik legbefolyásosabb embere egy frissen megalázott, immár munkanélküli embernek akarja megmondani, mit tegyen. Egy olyan embernek, akivel szemben még nem merült fel, hogy – a Lázárénál lényegesen kisebb – befolyását nem megfelelő célokra használta volna.

Aki így nyilvánul meg egy ilyen ügyben, abból az ember simán kinézi, hogy valóban utánanyúlt a főszerkesztőnek. S ahhoz, hogy azt gondolja a választó, nem kell lézerblokkoló, Q7-es, luxushotel kétmillióért vagy trafikügy. Ez az egyetlen megnyilvánulás ékes bizonyítéka, hogy ízlés és elegancia nem számít, csak a hatalom.

Az efféle viselkedés egy alföldi kocsmában alapos indoka egy ki­adós verésnek. A futballpályán azonnali piros lap, de tény, hogy a politikai játéktéren csak némi spéttel jön a büntetés: mondjuk az önkormányzati választások idején, amikor néhány képviselői, polgármesteri székbe kerülhet az ilyesfajta emlékezetes kivagyiság.

E történetben ugyanis már lényegtelen, mit – vagy mit nem – tett Lázár János. Ezt a magatartást sokkal könnyebben értik meg és utasítják el az emberek, mint azt, hogy az államtikár szerint a külföldi utazásaival kapcsolatos bírói döntés tarthatatlan.

Lázár környezetében is van olyan újságíró, aki kellően bizalmas viszonyt ápol vele ahhoz, hogy mindezt elmagyarázza neki. Egy luxushotelben vagy másutt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.