galéria megtekintése

Imbolygó kompok

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 03. számában
jelent meg.


Szilvássy József, Pozsony
Népszabadság

Aligha tekinthető kizárólag a csehek és a szlovákok vagy a magyarok belügyének az, hogy közjogi méltóságaik miként vélekednek az ukrajnai válságról. Egymástól eltérő megnyilvánulásaik pedig már végképp nem.

Ezt a nyilvánvaló tényt egyre inkább igazolják a külföldi visszhangok. A legnagyobb prágai és külföldi felzúdulást Milos Zeman váltotta ki azzal, hogy elfogadta Vlagyimir Putyin kebelbarátjának, az uniós országokból kitiltott Vlagyimir Jakunyinnak a meghívását a Rhodosz szigetén rendezett kirakatkonferenciára, amelyen rezzenéstelen arccal hajtogatta, hogy Ukrajnában valójában polgárháború dúl, és hisz Szergej Lavrov moszkvai külügyminiszternek, aki szerint nincsenek ott orosz katonák. Ez a konfliktus szerinte múló hőemelkedés, a világ életveszélyes rákfenéje viszont az iszlám. Ugyanekkor a cseh külügyminiszter az ENSZ közgyűlésén arról szónokolt, hogy Oroszország a Krím félsziget bekebelezésével megsértette Ukrajna területi egységét, amelyet a Moszkva által támogatott militánsok tovább veszélyeztetnek.

Kettős beszéd hallatszik Pozsonyból is, ahol Robert Fico kormányfő Orbán Viktorhoz hasonlóan az Oroszország elleni szankciók értelmetlenségéről panaszkodik, és akárcsak a magyar kormányfő, elhallgatja a Kreml felelősségét. Andrej Kiska elnök viszont azt ismételgeti, hogy a pillanatnyi gazdasági érdek semmiképpen sem lehet fontosabb az alapvető szabadságjogok és a demokrácia értékrendjének tiszteletben tartásánál.

 

Nem véletlenül kérdezték meg tőle – feltételezhetően magyar és cseh kollégájától is – hivatalosan a legutóbbi NATO-csúcson, hazája merre tart, merre sodródik. Miként nem alaptalanul célozgatott telefonbeszélgetésében az orosz elnök José Manuel Barrosónak, még mint az Euró pai Bizottság elnökének arra, hogy az EU-ban vannak a további uniós szankciókat megvétózni kész hívei. Nemcsak nyugati, hanem cseh és szlovákiai értelmiségi körök és politikai elemzők is világosan látják, hogy a három kompország és főleg a három trójai faló hol található. Meggyőződésük szerint ők azért is vállalkoznak erre a szerepre, mert mindhármuk ábrándja a tekintélyelvű, legalább félelnöki rezsim meghonosítása, amelyhez szerintük Putyin is szolgálhat térségünkben jól használható módszerekkel.

A szlovák kormányfő alig ötvenévesen türelmetlen volt, és államfőjelöltként megbukott. Orbán Viktor viszont 2017-ben minden bizonnyal ezt a célját is eléri, ami nem lesz hatástalan a közép-európai térségre sem – vélik a politológusok Prágában és Pozsonyban. Rövid távon igazuk van azoknak, akik a szankciók negatív hatásaira figyelmeztetnek. De csak a populista politikusok riogatnak ezek drámainak mondott következményeivel. Az államférfiak viszont hosszabb távon is mérlegelnek, nemzeti és nemzetközi szempontokat is kellő súllyal kezelnek. Ilyen személyiséget azonban Václav Havel óta, aki az elvi politizálást minden másnál fontosabbnak tartotta, még a legtájékozottabb szakértők sem találnak Közép-Európában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.