galéria megtekintése

Illúziók Csodaországból

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 10. számában
jelent meg.


Papp Sándor Zsigmond
Népszabadság

Minden eddiginél többen, százhúszezren buliztak a nemrég zárult soproni VOLT Fesztiválon, de megduplázta tavalyi hat-hétezres nézőszámát a Fishing on Orfű is. Igaz, sokat köszönhetett e tekintetben az újra összeálló Kispál és a Borznak, ám ez mégis példa nélküli eset a hazai fesztiválok életében. S pár nap múlva kezdődik a szintén tömegeket mozgató Balaton Sound, amely esetében valószínűleg idén is kitehetik majd a Megtelt táblát.

Nyikos Péter / MTI

Ha csak ezeket nézném, akkor vélhetően egy erőtől duzzadó, pezsgő és sokszínű kulturális élettel teli, remek gazdasági mutatókkal rendelkező országra asszociálnék. S még az is lehet, hogy tényleg van egy ilyen, a politikától még meg vagy el nem rontott másik Magyarország. Ahová nem ér le még semmilyen mutyi, ahol élni akar, aki még tud és akit hagynak. S talán még abban is bízhatunk, hogy amikor majd a jövő történészei megpróbálják rekonstruálni az évezred eleji korszakot (Hétköznapi élet Orbán Viktor korában), akkor külön álló fejezetet vagy fejezeteket kap majd a fesztiválnak nevezett „civil ellenállás”. A sok kis szigetből összeálló Csodaország, amely különben az új Sziget-plakátok hívószava is, s amelyet nem a gazdasági mutatókkal, a hullámzó életszínvonalunkkal érdemeltünk ki.

 

Most már csak valahogy azt kellene kideríteni, hogy miként működhet ilyen jól az ország fesztiválos fele, és miért csikorog úgy a hétköznapi, parlamentáris része. Még úgy is sikertörténet az elmúlt húsz év fesztiválszempontból, hogy egy ideig még a politika megpróbált keresztbe feküdni, majd jó érzékkel kihasználni belőle, amit ki lehet. És nem hinném, hogy a megoldás az lenne, hogy Gerendai Károlyt kell kinevezni miniszterelnöknek, de egyre többször játszom el a gondolattal, hogy rájuk kéne bízni az országot is, hátha azt is révbe terelnék valahogy.

Valami mégis működik, fejlődik, nem csupán eltartja magát, de még nyereséges is, plusz jó hírünket viszi a nagyvilágba. Persze kicsit szürkült az elmúlt években, manapság egyre többször hangzik el, hogy a zenei kínálatban ugyanaz a néhány név ismétlődik évek óta, hogy a kezdeti kísérletezés és felvállalt sokszínűség kicsit már oda, de a hangulat még most is bárkit beszippant, ha csak pár órára téved is oda. Mert bár történt néhány elvetélt kísérlet, hogy igazán nagy sztárokat is hívjanak a Szigetre (legutóbb például Prince-et), ám nem lett kifizetődő a vállalkozás, és igazából nem is tőlük van egyben ez az egész. Nem a U2, a Coldplay vagy a Red Hot Chili Peppers teszi vagy tenné naggyá, bár kétségtelenül lendítene abban az évben a népszerűségén, ám akkor épp a többi összetevőn kellene spórolni. A megkérdezett külföldiek legtöbbje pedig úgyis azt mondja évről évre: azért az utánozhatatlan lazaságért és atmoszféráért jár ide, amit sehol máshol nem tapasztal.

Talán elhinné nekünk, hogy az év többi napján mennyire kicsinyesek és szürkék tudunk lenni? Pedig ez is a mi arcunk, nem? A mi ötletünk, a mi szervezésünk. Nem a spanyolviasz, de mégis valami hungarikum. A Rubik-kocka óta nem volt ilyen. Szóval mégiscsak kellene valamilyen kormányrendelet, hogy több nap is legyen Csodaországból. Kolbászból is, ne csak kerítésből. Én már néhány hónappal is beérném.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.