galéria megtekintése

Illiberális–szolgai

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 15. számában
jelent meg.

Kaltenbach Jenő
Népszabadság

Orbán Viktor, bár pályája kezdetén Soros György jóvoltából belekóstolhatott az angol egyetemi világba és a nyelvhez is közelebb kerülhetett, ez mégsem tette őt a Nyugat hívévé. Ellenkezőleg. Csillagának emelkedését éppen annak köszönheti, hogy előbb felismerte, majd meglovagolta és elmélyítette az országlakók nagy részében generációk óta élő Nyugat-komplexust, amelyet egyes történészeink is táplálnak.

Ennek lényege az a sérelmi érzés, hogy a Nyugat mindig cserben hagyott bennünket, sohasem tekintett minket egyenrangú partnernek, pedig tartozik nekünk, mert mi voltunk a nyugati kultúra védőbástyája. Ez az érzés persze kisebbrendűségi komplexussal is párosul, miután a velük való összehasonlítás nem túl szívderítő számunkra. A német nyelvben Hassliebe, azaz szeretve gyűlölet ennek az ambivalens érzésnek a neve, de nekünk még szavunk sincs rá, nemhogy feldolgozni tudnánk, amit jól mutat a „több tisztelet” örökös, durcás követelése.

A Fidesz a dacos identitáserősítő gyakorlatok egyikeként hadat üzent mindennek, amit ideológusai nem tekintenek eléggé törzsökösen magyarnak. Ezért lett a bíróságból törvényszék, a Legfelsőbb Bíróságból Kúria (a vármegyét annak múltbéli népszerűtlensége miatt azért már nem merték visszahozni). És ezért kezdődik minden állami hivatal a nemzeti szóval.

 

Az egész országban burjánzó, nemegyszer megmosolyogtató, avítt, anakronisztikus lovagrendek és a régmúlt maskaráiba bújtatott (titkos) társaságok szintén kedvesek a hatalomnak, reprezentánsai fel is tűnnek soraikban és kapják a közpénzt rendesen. Hogy ez mennyire belső késztetés, s mennyire inkább a hatalom megtartását célzó alakoskodás, azt fedje jótékony homály.

Ehhez képest furcsa volt, hogy amikor nyáron Orbán Viktor tusványosi nagy ívű gondolatait megosztotta a nemzettel és a világgal, egy igencsak idegenül hangzó szót használt: illiberális! Előbb arra gondoltam, hogy evvel igazából nem az országnak, hanem a világnak akart üzenni és ezért tért el a nyelvi kánontól, mivel a népnek elég, ha hisz, nem kell hogy értse is, a világhoz meg ezen a nyelven kell szólni.

De Orbán, mint annyiszor, már megint a rá jellemző provincialitás áldozatává vált. Ha ugyanis felütötte volna az angol–magyar nagyszótárt, akkor a következőt találta volna benne: illiberal (i’libaerael) (1) szabad emberhez nem méltó, szolgai, szervilis (2) közönséges, műveletlen, ordenáré (3) szűk látókörű, korlátolt gondolkodású, bigott, nem szabadelvű, antiliberális (4) szűkmarkú, kicsinyes, fukar.

*A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenn tartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.