galéria megtekintése

Igazodj!

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 19. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Vérfagyasztó látni, ahogy a Fidesz-képviselők serege rezzenéstelen arccal fel tud sorakozni a vezér mögé. Akkor is, amikor éppen azt mondja, hogy az értékalapú külpolitikát az okos országok találták ki a félnótásoknak, meg akkor is, amikor keresztény értékeinkre hivatkozva küld honvédeket Kurdisztánba.

Akkor is, amikor gyalázza Amerikát, meg akkor is, amikor éppen kétségbeesett gesztusokat próbál tenni neki.

Akkor is, amikor megszavaztatja a védelmi kiadásokat a GDP 0,8 százaléka alatt tartó költségvetést, meg akkor is, amikor hirtelen felfedezi, hogy „a nyugati katonai koalíció részei vagyunk, és az kötelezettségekkel is jár”.

 

Nem elég, hogy a miniszterelnök pörög a tengelye körül, követve az örökösen változó szélirányt, de forgatja maga körül a komplett parlamenti többséget is, ahogyan éppen eszébe jut. Nem mintha a képviselőket különösebben foglalkoztatná a magyar nemzeti érdek. Ha így lenne, arról már tudnánk. Beérik ők a sajátjukkal is.

Kapcsolódó cikkünk: Orbán hirtelen megértett egy szót

A kormánynak ellenzéki támogatással rendelkezésére áll a kurdisztáni misszióhoz szükséges  többség, a miniszterelnök motivációja azonban kérdéses. Korábban ő maga szólta le az értékalapú külpolitikát, mondván, azt az okosok találták ki a félnótásoknak. Tovább a teljes cikkre: >>>

Elméleti kérdés, lehet-e hamis premisszákból kiindulva helyes következtetésre jutni. Katonáink – ismételt – Irakba küldése esetében úgy tűnik, lehet. Orbán fejében nyilván az jár, hogy a száz magyar férfi és nő kockázatvállalása árán talán leszállnak a nyakáról az amcsik. Elnézik neki, hogy más ügyekben nem ennyire elvszerű, az ukránok esetében például nem becsüli túl sokra az amúgy gyakran emlegetett szabadságvágyat. Ez persze erkölcstelen, de a politika már csak ilyen. Főleg, ha erkölcstelen emberek csinálják.

Más oldalról nézve nyilvánvalóak az orbáni politika korlátai. Az igazán lényeges, a nemzetközi viszonyokat érintő kérdésekben gyorsan vége a mellébeszélésnek, a mozgástér beszűkül, dönteni kell, kivel vagyunk és ki az ellenség. Megszűnik az egyenlőségjel Brüsszel és Moszkva, a NATO és a Varsói Szerződés között. Sorakozó van, és kiadták a vezényszót: Igazodj!

Terror hava

Márciusban is terrorista támadásoktól volt hangos a média. Dossziénkban összegyűjtöttük a legfontosabb híreket a nemzetközi koalíció és a szélsőségesek küzdelméről.

Aztán persze jön egy új nap, és amint magunkra maradunk, masírozhatnak a belső használatra szánt valótlanságok a keletről fújó szélről, a körkörös szabadságharcról és az Eritreába eladott naposcsibék által jelképezett déli nyitásról. (Eritreából a lakosok tömegesen menekülnek, a BBC nemrégiben ott járt tudósítója pedig világrekordot állított fel, amikor az utcán találomra megkérdezett 37 emberből 37 utasította el érdeklődését azzal, hogy fél. Ettől persze remek dolog minden 200 ezer eurós exportbevétel, csak nem árt tudni, hová szeretne nyitni Szijjártó Péter.)

A magyar katonáknak a kormány motivációitól függetlenül ott a helyük a Kurdisztánba készülő nemzetközi koalícióban. Segíteni kell az ottani önvédelmi erők kiképzését, mert valóban helyi ellensúlyt kell teremteni az Iszlám Állam szunnita szélsőségeseivel szemben. De ezzel kapcsolatban nem érdemes a Mol olajérdekeltségeinek védelmére hivatkozni, hiszen arra a magyar katonai erő nem képes, az a diplomácia dolga. Az az állítás pedig eleve hamis, hogy a keresztények lennének az iszlám szélsőségesek legnagyobb áldozatai. Azok elsősorban és legnagyobb számban saját hitsorsosaik.

Növeli a terrorveszélyt a magyar katonák kiküldése

Orbán Viktor megindokolta a Népszabadságnak, miért jó, hogy katonákat küldünk az Iszlám Állam ellen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.