galéria megtekintése

Idegen magyar

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 02. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Ózdi meggyszedők ellen gyűjtöttek aláírásokat a balatonszéplaki emberek. A Siófoki Gyümölcstermesztő Zrt. ugyanis helyben és a közvetlen környéken nem talál elég munkaerőt, így aztán kölcsönzés útján havi váltásban fogadja azokat az ózdiakat, akik dolgozni akarnak, többet keresni annál, mint amennyit a munkalehetőségben (is) szegény Borsod megyei településen a közmunkáért fizetni tudnak nekik. A Balaton-partiak azonban háborognak azon, hogy miért visznek hozzájuk dolgozni borsodi cigányokat, hiszen ők randalíroznak, hangoskodnak, szemetelnek, legutóbb már a rendőröket is ki kellett rájuk hívni.

A nyugati határvidéken ugyancsak van panasz a hazai idegenekre, akik alatt most nem feltétlenül a romákat, hanem a távolabbi régiókból érkezőket értjük. Az utóbbi években az Alföldről, Kelet- és Észak-Magyarországról több ezer magyar költözött Mosonmagyaróvár, Jánossomorja, Sopron, Győr, Szombathely s a többi határ menti település alkalmi vagy kifejezetten erre a célra épült munkásszállóiba, hogy onnan naponta ingázni tudjanak Ausztriába. Nem kevesen vannak olyanok is az átmenetileg letelepedettek között, akik a nyugat-magyarországi cégeknél, határainkon belül találnak munkát.

A határközeli magyar falvak és városok lakói, orvosai panaszolják: tele van az orvosi rendelő ezekkel a magyar idegenekkel, hiszen ha megbetegszenek, nem utaznak vissza nyíregyházi, miskolci háziorvosaikhoz, hanem ideiglenes lakóhelyükön kezeltetik magukat. A térség népszerűsége miatt az albérletek és a helyi ingatlanok ára is megemelkedik, ami persze sokaknak, az el- és kiadóknak fölöttébb előnyös, ám lassan a fiatal helybeliek is képtelenek lesznek telket vagy házat venni saját szülőföldjükön.

 

Baj van tehát ezekkel a lokális, hazai gazdasági menekültekkel is. A kívülről érkező népvándorlásnak a kormány, a belsőnek az adott települések önkormányzatai próbálnak ellenállni, többségük erős lakossági nyomásra. Mindenki éljen ott, ahová született, ne vegye el más falvak, városok lakói elől a munkát, mondogatja a valószínű többség. Előbb-utóbb talán meg is jelennek a földeken az óriásplakátok: „Ha a mi falunkba jössz, nem veheted el az itteni emberek munkáját!” Elő lehetne írni azt is, hogy a helybeli fiatalok lehetőleg településen belül válasszanak párt maguknak a veszélyes keveredés megakadályozása érdekében.

Van persze némi gond, mármint akkor, ha ezeknek a településeknek a lakói mondjuk nem akarnak meggyet szedni nyáridőben, a jóval nagyobb hasznot ígérő idegenforgalomnak a sokkal zsírosabb falatait szeretnék kiharapni a Balaton partján. Akkor bizony valakinek csak el kellene végezni az egyéb munkát.

Javasolni lehet, hogy egy demokratikusan megválasztott igazolóbizottság vizsgálja meg az ország más részéből érkező jelentkezőket, s átmenetileg is csak akkor engedje be őket, ha a multikultúra terjedésének veszélyét semmilyen formában nem hordozzák magukban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.