galéria megtekintése

Idegen csapatok

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 21. számában
jelent meg.


Zappe László
Népszabadság

Természetesen mindenki politikai szimpátiája szerint értelmezi azt, ami a bécsi Burgtheater vendégjátéka után történt a Nemzeti Színházban. Az eset valóban szokatlan. Olyan előfordul, ha nem is túl gyakran, hogy a színészek előadás végeztével, taps közben megszólítják a nézőket, ám többnyire saját ügyükben teszik. Soron lévő igazgatóváltás alkalmából vagy súlyos anyagi helyzetük miatt. Vendégjáték során egy idegen állam belpolitikai helyzetéről véleményt nyilvánítani azonban végképp szokatlan, és akkor is udvariatlanságnak kell tartanunk, ha a vélemény tartalmával történetesen egyet tudunk érteni.

Tavaly a Burgtheater akkori igazgatója nem kívánt az itteni MITEM-en részt venni a Nemzetiben korábban történt igazgatóváltás körülményei miatt. A Burgtheater mostani vezetése vállalta a vendégjátékot, ám a művészek nem óhajtottak szerepelni az előadást követő közönségtalálkozón. Hogy mi történt és történik a bécsi színházban, azt nem szeretném találgatni, így azt sem, hogy a bécsi színészeknek ez a pesti üzenete mennyiben szólt nekünk és mennyiben a saját igazgatóságuknak.

Amit igazán fontosnak gondolok az esettel kapcsolatban, az a politika jelenléte a színházban. Nem kérdéses, hogy a színház a nyilvánosság egyik fontos fóruma, így az előadásokon belül politizálhat, sőt politizálnia is kell. Ízlés dolga, hogy milyen módon és mértékben. Más kérdés, hogy a színházi életben is jelen legyen-e a politika, olyan következményekkel, mint amilyenek most a POSZT körül alakultak ki. Könnyű erre nemmel felelni, csak hát ettől még a politikusok döntik el, hogy ki legyen a színigazgató, és mennyi legyen a színház támogatása. Erős szakmai összefogással talán még így is távol tartható lenne a közvetlen politikai befolyás.

 

Csakhogy éppen ez nincsen. Talán nem is volt soha. A beavatkozó politika mindig talált alkalmas kiszolgálókat. Ha éppen nem fordítva történt. Egyes, az első vonalból kisebb tehetségük vagy egyéb okból kiszorult művészek vagy művészi csoportosulások gyakran keresnek és találnak politikai támogatást. Mint ahogy a nagypolitikában évezredek óta szokásos: a vesztésre állók idegen csapatokat hívnak be. A művészetek területére is többnyire így kerül a politika. A rendszerváltás után azonban a nagypolitikát sokáig nem érdekelte a színház. A televízió, a rádió sokkal hatékonyabb propagandaeszköz – azokért folytak nagy csatározások.

Az önkormányzati politikusokat is inkább csak azért zavarták az egykor látszólag még működő szakmai kuratóriumok, mert akadályozni próbálták a pályázatosdi „ki ígér olcsóbban, igénytelenebb színházat” játékát. Országos politikai tényezővé a 2006-os, nagy változásokat hozó önkormányzati választások után lett a színház, amikor az új jobboldali megyei és városi vezetések hirtelen közülük való színigazgató-jelölteket kerestek, illetve fogadtak. Hamarosan lettek annyian, hogy önálló szervezetet alakíthattak, a Magyar Teátrumi Társaságot, amely a 2010-es országgyűlési választások óta szemlátomást megszabja a kormány színházpolitikáját is.

A magyar színházi életben behívott, idegen csapatokként, de erősen jelen vannak a politikai tényezők. Azok ellen pedig szokás szolidaritást vállalni – még a nemzetiségre nézve idegeneknek is. A bécsi színészek szokatlan akciójában ez is benne van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.