galéria megtekintése

Húzás

1 komment


N. Kósa Judit

Óvodapedagógus, ápolás és betegellátás, csecsemő- és kisgyermeknevelő, gyógypedagógia, tanító. Kvízkérdésnek is beillene, mi az, ami ma, 2016-ban összeköti ezeket a felsőoktatási szakokat. A jó válasz: mind felkerült a tizennégy legnépszerűbb alapszak listájára.

Ami elgondolkodtató, ­pláne ha azt nézzük, hogy a többi toplistás helyen olyan képzések osztoznak, mint a gazdálkodás-menedzsment, az informatika és a turizmus-vendéglátás. De legalább ennyire balsejtelemre is okot ad: nem lehetséges vajon, hogy Sándor Mária országában az a majdnem háromezer fiatal, aki épp az ápolói hivatásban látja a saját jövőjét, nem elsősorban a magyar, hanem inkább a ­svájci vagy a skandináv betegek gondját ­szeretné viselni?

Három tizenévessel vacsoráztam a minap, egyikük már Londonban tanul, a másik kettő is odakészül. Nem mondom, hogy tucateset, hiszen hetedíziglen értelmiségi családok szolid polgári jólétben élő gyerekeiről van szó. De nem is kirívó: ezek a fiatalok nem pusztán digitális bennszülöttek, hanem már született európaiak is. A tanulás nekik nem cél, nem egy szülői program végigvitele, hanem eszköz a továbblépéshez. Hasznát veszik annak, amit Magyarország kínálni tud, amivel pedig nem szolgálhat, azt megszerzik máshol. A nyelvtudást, a jólétre és érvényesülésre konvertálható végzettséget, de akár a polgári életérzést is. A rosszkedv helyett a szabadságot, a bezárkózás helyett a nyitottságot, az autokrácia helyett a kiszámítható demokráciát.

 

Ezért jár rendkívül rossz úton Magyarország, amikor a felsőoktatást vissza akarja gyömöszölni valami háború előtti keretbe, és a „magasabb néposztályok”, a tudás- és pénztőke birtokosainak kiváltságává próbálja tenni. Nemzeti intelligenciát így nem lehet teremteni, hiú remény, hogy aki a Fidesztől kap „ingyen” és ritka jótéteménynek számító diplomát, az majd pont olyan hálás lesz, mint aki földtámogatást vagy mástól einstandolt piacot kapott. A röghöz kötés és az édesgetés sem működik, ezt a nemzedéket legfeljebb egy vasfüggönnyel lehetne visszatartani attól, hogy ott keresse a boldogulást, ahol neki jólesik.

És az államnak nem is kellene ebbe belepiszkálnia. Ellenben minden erejével azon kéne dolgoznia, hogy olyan hellyé tegye Magyarországot, amely elég vonzó ahhoz, hogy a jövő informatikusai, villamosmérnökei, ápolói és óvónői éppen itt akarjanak nekiindulni az önálló életnek. Lenézi a fiatal nemzedéket, aki azt gondolja, hogy ez pusztán összegeken múlik, mondjuk, hogy mennyi a tandíj vagy a kezdő fizetés. Egy ország boldogságindexe ennél azért többtől függ: például attól, hogy a fiatal biztosítva látja-e az utána érkezők jövőjét is. Biztos-e abban, hogy majd ő is megadhatja a gyerekének a szükséges kezdőcsomagot, vagy tartania kell a szabályok folytonos újraírásától, a lehetőségek és javak személyre szabott újraosztásától.

Egy olyan országban, ahol szemrebbenés nélkül vágnak el a továbbtanulás esélyétől széles néptömegeket, és épp most állítanak fel nekik olyan iskolákat, ahonnan csak a kétkezi munkába nyílik majd ajtó, azok sem szívesen építenek jövőt, akiket – szívből gratulálunk nekik – most éppen felvettek az egyetemre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.