galéria megtekintése

Hullapóz

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 28. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

Üdvözlöm önöket az Éden Hotel Jógaközpontban, kedves hölgyeim, próbáljanak relaxálódni, kezdjük a legegyszerűbb ászanával, amelynek jelentőségét azonban sohase becsüljék alá. A hullapóz lényege – ahogyan az a nevében is benne van – a mozdulatlanság. Így van, hölgyeim, sokak szerint ez a világ legeslegkönnyebb gyakorlata: semmi más dolguk nincs, csak feküdni és mélyeket, hosszúakat lélegezni. Megadjuk magunkat az univerzum akaratának, kilégzés, belégzés, lassan, nyugodtan...

Közben gondolhatnak valami szépre és vidámra, tavaszi pázsiton boldogan ugrándozó őzgidák, rágógumiízű fagylalt, egy csokor ibolya, ilyesmik, egy szép ruha is megteszi, a lényeg, hogy úgy érezzék: szinte mosolyogni lenne kedvük. A hullapóz segít az idegesség, a szorongás, az izgalom oldásában, azaz ellazítja a testet és a lelket. Érezzék hát, ahogy testük, aztán elméjük is feladja a harcot: szép lassan elernyed a karjuk, a lábfejük, a combjuk – egészen friss hullára gondoljanak, még nem állt be a hullamerevség, ha szabad ilyen szemléletesen fogalmaznom. Ma még talán nehéznek tűnhet, de mindennap egy kicsit könnyebb. Egy idő után automatikusan bekövetkezik, de addig még sokat kell gyakorolni. De megéri: a tapasztalatok szerint a hullapóz a magyar nő legjobb barátja.

Javítja a koncentrációt. Érezzék önök is, amint felélénkülnek a külső ingerek, hölgyeim: a parfüm illata, a borostás arcbőr érdessége, a zihálás, a nyögések... Belégzés, kilégzés, lassan, nyugodtan... Fej lazán pihen a matracon, tenyerek nyitva, képzeljék el, ahogy minden belső szervük ellazul... Laza a gyomruk, a tüdejük, a vaginájuk – ez utóbbi különösen fontos! Legyenek befogadóak, hölgyeim, mindenkinek jobb lesz úgy. Hiszen így tanítják, ezt hallgatjuk naphosszat, nem? Ez a remek gyakorlat visszaállítja a normális keringést, tehát ha úgy érzik, hogy a szívük kiugrik a helyéről, vadul kalapál, esetleg mérhetetlenül fáj, még akkor is, ha a Született feleségek tegnapi ismétlésére gondolnak, fókuszáljanak erre a hatásra! Mély levegő, kilégzés, szépen, egyenletesen, hadd lassuljon a szívverésük a légvételekhez.

 

Hogy mennyi ideig ajánlott hullapózban maradni? Változó. Szerencsésebb napokon csupán néhány perc az egész, néha több, az azonban bizonyos, hogy – így mondják legalábbis – az ellazulás segít. Ne hadakozzanak, hölgyeim, így van ez évszázadok, évezredek óta, és ha ebben a tempóban haladunk, így is marad, míg világ a világ. Csukják hát be a szemüket (legalább az arcát, jaj, az arcát ne kelljen látni, a villanást a szemében), és legjobb tudásuk szerint végezzék a gyakorlatot, mindenki – mindenki más – megelégedésére. Ahogyan a tévében is látták.

A hullapóz hasznos. Kényelmes. Megadja a nyugalom illúzióját. Csak nehogy túl sokáig maradjanak így: lecsillapított szívvel, égbe tekintő tenyérrel, befogadón, megadón. A hullapózt ugyanis csupán egy hajszál választja el a tetszhalottságtól.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.