Utolsó mentsvár az export

A magyar gazdaság 3,8 százalékkal, az előzetes adathoz képest valamivel gyorsabban növekedett a harmadik negyedévben, az első kilenc hónapban pedig 4,2 százalékkal. A termelés és az export húzta magával a gazdaságot, nem a fogyasztás és a beruházás.

A tempó még meghaladja az Európai Unióét, de már csak alig egy százalékponttal - ellentétben az utóbbi évekre jellemző kettő-hárommal -, de elmarad a térség országainak ütemétől. A lengyel és cseh növekedési iramhoz képest kettő, a szlovákhoz meg hat százalékpont a különbség.

A KSH tegnap tette közzé a részletesebb nemzeti össztermék (GDP) adatokat, s az előzetes becslését a megadott hibahatáron belül felfelé módosította, vagyis a harmadik negyedévben a magyar gazdaság 3,8, s nem 3,6 százalékkal bővült. A második negyedévben is 3,8 százalékkal fejlődött, míg az első három hónapban 4,9 százalékkal.

A felfelé módosított adat mögött azonban a jórészt ismert folyamatok húzódnak meg. Viszszaeső beruházások - különösen a feldolgozóiparban, illetve az építési szektorban az útépítési lendület lohadása miatt -, stagnáló fogyasztás, csökkenő felhasználás. Az ipar azonban jól teljesít, s ezzel együtt az export is, amelynek ütemgyorsulása meghaladja az importét, így javul a külkereskedelmi mérleg.

Bár a számok belső összhangját nem minden esetben érzékelik, közgazdászok egyértelműen arra mutatnak rá, hogy a kivitel lehet a gazdaság motorja, amely jól tud illeszkedni a nyugat-európai konjunktúrához. Furcsának találja viszont Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató főmunkatársa, hogy miközben a fogyasztás nem változik, s a lakossági fogyasztás és megtakarítás alig bővül, a reálkereslet érdemben emelkedik. Az ipari termelés dinamizmusa, az export és a külföldi tőke beáramlása megkérdőjelezni látszik a beruházások alakulását is. Az export teljesítménye viszont azt sejteti, hogy jövőre a gazdaság talán nem lassul le annyira, mint ahogy a kormány előrejelzi. Barcza György, az ING makroelemzője úgy látja, hogy a megszorítás mintha hamarabb éreztetné hatását, ám ennek nyomán a fellendülés is korábban megkezdődhet, valamikor 2007 második felében. Kérdéses szerinte is, miért estek vissza a beruházások, s mi a kapcsolat a fogyasztás és a reálbér között. Az export lendülete azonban igen ígéretes.

A kivitel 15, az import kilenc százalékkal bővült a július- szeptemberi időszakban. A szintén tegnap publikált új adatok pedig azt mutatják, hogy az első tíz hónapban, euróban számolva, az export 16, a behozatal 14 százalékkal növekedett. A külkereskedelmi mérleg hiánya október végén 571 millió euróval kisebb volt, mint tavaly ilyenkor.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.