galéria megtekintése

Európa kezd hozzászokni az Orbán-kormányhoz

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 20. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Mintha kezdené megszokni az európai média és közvélemény az Orbán-kormány – amúgy megszokhatatlan – intézkedéseit. S mintha Orbánék is kifárasztásra játszanának. Először mindenkit letaglóznak a bevándorlóellenes kérdőívvel, aztán fejbevágnak a halálbüntetéssel, kegyelemdöfésként jön a húzzatok már innen plakátkampány, és már csak hab a tortán a szögesdrót kerítés. Ami, ugyebár, uniós jogot nem sért (ellentétben például a halálbüntetéssel), és hát roppant kínos ötlet, miközben a bevándorlás valóban sok más országban is fejtörést okoz.

Az új vasfüggöny természetesen bejárta a nemzetközi sajtót, s noha nehéz mérlegen kimérni a bírálatok mennyiségét, a felzúdulás mérsékeltebbnek tűnik, mint az idegengyűlölő kérdések/poszterek vagy a halálbüntetéssel riogatás esetén. (És hol van már a médiatörvény, az új alkotmány, a választási szabályok átírása?) Nem csak a mennyiségről van szó: sok helyen átveszik ugyan a francia, német vagy angol nyelvű hírügynökségek tárgyilagos tudósításait, de kommentárt alig fűznek hozzá. Talán hozzászoktak. Már megint a magyar kormány, már megint ugyanúgy...

Ennél is tanulságosabb a szlovák és lengyel lapokban felbukkanó gondolatkísérlet. A pozsonyi Pravda – muzsika Orbán füleinek – arról értekezik, hogy a görög–török határon felhúzott kerítés hatására a menekültek inkább Bulgária felé mentek, ám a bolgárok szintén kerítésépítésbe fogtak, és tessék, ott is csökkent a menekültek száma. „Ilyen, lélektanilag is hatékony korlátok nélkül a helyzet sokkal rosszabb lenne” – érvel az újság. Kerítéspárti a Wprost lengyel hetilap is, amely szerint a határzár jó ürügy arra, hogy az európai baloldal újra bűnbakká tegye az eleve „rossz sajtójú” Magyarországot.

 

Az igazi kérdés, hogy mit gondol az olasz, francia, holland vagy brit olvasó, amikor a tárgyilagos írásokban csak annyit olvas: a Fidesz-kormány lezárja a határt, mert az idén már 54 ezer migráns érkezett Magyarországra, és Lázár János szerint a szám akár 130 ezerre is emelkedhet? Közben – ugyanezek a lapok – arról is beszámolnak, hogy Franciaország, Svájc és Ausztria is lezárta olaszországi határát a százával érkező afrikai menekültek elől. Ha valamelyik szomáliainak, eritreainak vagy szudáninak mégis sikerül átjutnia a határon, visszatoloncolják Olaszországba. S mindeközben Európa-szerte nyomulnak a populista, kirekesztő, idegenellenes üzenetekkel operáló pártok.

Különben se legyünk naivak. A nemzetközi zúgolódás ellenére gond nélkül megépült a kerítés (igaz, a magyarnál jóval rövidebb) a görög–török vagy a bolgár–török határon is. És az összeurópai bírálatcunami sem akadályozta meg a bevándorlóellenes kérdőívek postázását, a szégyenplakátok felragasztását idehaza. Hogy még mi mindent nem akadályozott meg, hosszan sorolhatnánk. Bizonyos pillanatokban az embernek ordítani lenne kedve. Ilyenkor persze jólesően olvassa, hogy mások, máshol is ugyanazzal elégedetlenek. Ám cselekedni senki sem fog helyette.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.