galéria megtekintése

Hot drog

5 komment


Révész Sándor

A Nemzeti Drogmegelőzési Intézetet (NDI) felszámolták. Tegnapi számunkban olvashatták a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal közleményét, miszerint ott fogják majd koordinálni a drogpolitikát.

De nem fogják. Ez a hivatal is rajta van Lázár János halállistáján. És az Országos Epidemológiai Központ is, amelynek honlapján olvashatjuk, milyen iszonyatosan fontos (lenne) járványügyi szempontból a drogfogyasztók rendelkezésére bocsátott tűcsereprogram, amelyet az utóbbi években fölszámoltak. Tőlük tudjuk, hogy a HIV-hordozók száma öt év alatt megduplázódott. Mindezek helyett lesz a minisztériumban néhány íróasztal bürokratákkal, akik majd ügyelnek, hogy senki ne tudjon meg tőlük semmit.

„Ami a fiatalok szempontjából talán a legsúlyosabb. Ez a kábítószer kérdése, amivel az egész civilizált világ küszködik, és nekünk is egyre több teendőnk van." Ezt Orbán Viktor mondta 2002-ben a Testnevelési Egyetemen, sorolván a csapásokat, amelyek az országot érik, ha kikerül az ő kezéből a hatalom. A legfőbb csapás az volt, hogy majd egymásra szabadítják a drogokat és az ifjúságot.

 

2000-ben teljes politikai és szakmai konszenzussal fogadták el a drogstratégiát. Ennek jegyében jött létre az NDI, politikailag vegyes, de kiváló szakembergárdával. A drogstratégia Orbán bukása után is érvényben maradt és kibontakozott. Az NDI-ben folyó nagyszabású kutatások révén megsokszorozódott és elmélyült a tudásunk a drogvalóságról, a drogprevenció fölfejlődött. 2000-ben még csak az iskolák 20-25%-át, 2009-ben már 90%-át elérte. Megszerveződtek a tűcsereprogramok, nagyot léptünk előre az ártalomcsökkentésben. Az ellátórendszer a fejlesztések ellenére is szűkösnek bizonyult, jelentős részben azért, mert a Fidesz által erőszakolt ostoba kriminalizációs politika miatt rengeteg alkalmi marihuánafogyasztó kényszerült be a rendszerbe, akiknek semmi bajuk nem volt, csak nem kerülhették el másképp a büntetést.

2008-ban elfogadtak még egy szakmailag kiváló drogstratégiát, aztán Orbán Viktor visszatért a hatalomba, és mindennek vége lett. A drogstratégiát eldobta, 2013-ig tartott, míg kidolgoztatta a sajátját, ami leginkább abban különbözött az előzőtől, hogy nem gondolták komolyan. Máig sincs hozzá cselekvési terv, se forrás. Kocsis Máté teljes kormányzati szimpátia mellett verte szét azt az ártalomcsökkentő rendszert, amelynek elementáris fontosságát hangsúlyozza a hatályos drogstratégia.

2010 után az NDI-t lefokozták, szakmailag kiherélték, a kidolgozott fejlesztési projekteket, módszertani segédleteket kidobták, a kutatásokat szinte teljesen beszüntették, ezért ma igazából senkinek sincs hiteles képe a drogvalóságról. A területre szánt pénzt drasztikusan lecsökkentették, a szakembergárda leolvadt, az ellátórendszer sokkal kevesebb drogost tud fogadni, mint ahányan be szeretnének kerülni, a pályázatok eltűntek, az iskolák többségében már nincs prevenció, még a szabaduló és nem kis részben drogfogyasztó rabokat is HIV- és hepatitisteszt nélkül engedik el. Azzal a meghatározó fordulattal pedig, ami 2010 óta, a dizájnerdrogok megjelenésével lezajlott, vagyis a magyar drogvalóság legjelentősebb, legdinamikusabb és a fiatalokra nézve (is) legveszélyesebb tényezőjével a világon semmit nem tudnak kezdeni. És nincs is jele, hogy akarnának.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.