galéria megtekintése

Hősök tere

14 komment

A szerk.

Idegennel nem lehetne megértetni, mi történik mostanában az országban. Mi leli emberek tízezreit, hogy miután futballcsapatunk az Európa-bajnokságról kénytelen hazajönni, diadalmámorban fogadják őket, mint máshol a győzteseket szokás.

Miféle előzménye lehet a „büszkék vagyunk" kórusoknak egy győzelem, két döntetlen és egy vereség után? Miért van az, hogy ha ezek után a Hősök terén fogadják sok-sok ezren a futballistákat, még a hely nevében is üzenet érződik? Miért lennének hősök?

És miért ragyog, nevet mindenki? Nincs idegeneknek átadható magyarázat. Ezt csak mi tudhatjuk. Hogy mennyi hiábavaló remény, mennyi csalódás van egy-egy mosoly mögött, még ha nem is feltétlen a gyerekeké, akik a téren örülnek, hanem talán a szülőké, akik persze ugyanígy, csak otthon. Hogy mennyire fontos nekünk a futball – és sok más sport –, amely tapinthatóvá, átélhetővé teszi azt az összetartozást, ami egyébként inkább csak morális parancs, mint megélt élmény. És ami nélkül elveszettnek érezzük magunkat.

 

Nagyon régi adósságát törlesztette a magyar futball. Mondják sokan. Felmérhetetlen mennyi­ségű keserűséget okozott – nem egyéni jellemhibák miatt, hanem azért, mert egy közeg, amely mindent inkább honorál, mint a teljesítményt, ahol előbb lehet szerezni, mint kiérdemelni, nem kedvez a világversenyre kényszerülő sportágaknak, elsősorban a futballnak. Ehhez képest a stadionok másodlagosak. Ha eddig adós volt ez a sportág, most, erejét megmutatva, szinte a végletekig eladó­sodott. Annyi szeretetet kapott szinte hitelbe, hogy a lelkét kell kitennie mindenkinek, hogy törlesszen. Láttuk, képesek rá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.