galéria megtekintése

Rehabilitálnák azt az embert, aki hozzászoktatta a magyarokat az antiszemitizmushoz

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 16. számában
jelent meg.

Kovács M. Mária
Népszabadság

Az MTA elnöke a minap azt nyilatkozta, hogy az Akadémia napirendre tűzheti Hóman Bálint akadémiai tagságának rehabilitációját. Az Akadémia etikai kódexe az akadémiai tagság etikai feltételeit a következőképpen határozza meg: „a magyar tudomány intézményei jogilag és erkölcsileg is megkérdőjelezhetetlen működésre törekszenek. Ezért a tudomány minden művelőjétől megkövetelik a hatályos jogszabályok betartását, az emberi méltóság, valamint az emberi jogok és alapvető szabadságok feltétlen tiszteletét”.

Hóman Bálint tevékenysége kiáltó ellentétben áll a fenti elvekkel. Néki a Darányi-, Imrédy-, Teleki-, Bárdossy- és Kállay-kormányok kultuszminisztereként kezdeményező szerepe volt a magyar zsidóság jogfosztásában. Ő készítette el az első zsidótörvény tervezetét, amelyet ő terjesztett be 1938. február 1-jén Darányi Kálmán miniszterelnöknek, majd február 25-én a minisztertanácsnak. Amikor Lázár Andor igazságügy-miniszter jelezte, hogy a zsidótörvény tervével nem ért egyet, Hóman lemondásra szólította fel.

Hóman kezdeményezője volt a szakmai (orvosi, ügyvédi, mérnöki) kamarák rasszista célú átalakításának, és következetesen kiállt a zsidótörvények újabb és újabb megszigorítása mellett. Egy hónappal a német megszállás előtt társaival együtt memorandumban követelte a magyar zsidóság kitelepítését. Szálasi hatalomátvétele után tagja volt a nyilas parlamentnek, amelynek ülésein is megjelent. Hóman Bálint emblematikus alakja volt a magyar értelmiség és a magyar társadalom „zsidótlanításának”. Kulcsszerepet játszott a magyar zsidók megalázásában és jogfosztásában.

 

Ezen nem változtat az sem, hogy népbírósági perében – csakúgy mint a legtöbb antiszemita politikuséban – olyan túlélő zsidók is tanúskodtak, akiknek ő maga járt ki kedvezményeket a saját maga által kezdeményezett diszkriminatív törvények alól. Hóman Bálintnak fontos része volt abban a deportálásokat megelőző, mintegy fél évtizedes folyamatban, amely a magyar társadalmat hozzászoktatta ahhoz, hogy zsidó polgártársaikat állami jóváhagyással lehet üldözni. Akadémiai tagságának rehabilitációja összeférhetetlen az alapvető humánum értékeivel és az MTA etikai alapelveivel.

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.