galéria megtekintése

Hol van otthon Orbán Viktor?

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 10. számában
jelent meg.

Kovács László
Népszabadság

Kazahsztáni látogatása során Orbán Viktor újabb lépéssel távolodott Európától. Távolodása évek óta egyértelmű és következetes. 2010 nyarán nyilatkozott először úgy, hogy „a Nyugat hanyatlik, kialudt a fáklyája, Keletről fúj a szél”. Ezzel vezette be a magyar külpolitika új irányát, a keleti nyitást.

A keleti nyitás mellett Orbán Viktor magyar gazdasági érdekekre hivatkozva érvelt. Utalt arra is, hogy számos nyugati ország folytat széles körű gazdasági kapcsolatokat Oroszországgal. Mindkét állítás igaz. Tény, hogy a magyar gazdasági érdekeket szolgálta a Horn-kormány is, amikor 1995-ben Horn Gyula moszkvai látogatásával helyreállította az Antall-kormány idején leépített kapcsolatokat. Szintén ezt szolgálta pár évvel később Medgyessy Péter miniszterelnök moszkvai útja. Nemrég az olasz miniszterelnök járt Moszkvában a gazdasági együttműködés bővítése érdekében. De az is tény, egyikük sem dicsérte Putyin elnök legfeljebb „irányított demokráciának” nevezhető rendszerét.

Orbán Viktor tavaly nyáron tusványosi beszédében, majd idén tavasszal több alkalommal itthon is elismeréssel szólt az orosz, török, azerbajdzsáni és más illiberális államokról. Méltatta Putyin, Erdogan, Alijev rendszerét, ezek állítólagos fölényét a nyugati liberális demokráciákkal szemben. Merkel kancellár budapesti látogatása során a sajtókonferencián még vele is nyilvános vitába bocsátkozott erről.

 

A felsorolt országoknál semmivel sem demokratikusabb Kazahsztán, ahol látogatása során Magyarország kormányfője feltette az i-re a pontot. Kifejtette, hogy az Európai Unióban ugyan politikailag egyenlőek vagyunk, de genetikailag különbözünk, származásunkat tekintve idegenek vagyunk. Azzal érvelt, hogy nekünk Brüsszelben nincsenek rokonaink, Kazahsztánban azonban vannak, ezért érezzük otthon magunkat. Különös érzés – mondta –, hogy keletre kell mennünk, ha otthonosan akarjuk érezni magunkat. Ezt mondta egy európai uniós és NATO-tagállam, Magyarország kormányfője. Ezt mondta közel 1200 esztendővel a honfoglalás után, több mint 1000 évvel azután, hogy Szent István a keresztény Európához kötötte Magyarország sorsát.

Semmi okunk tagadni, netán szégyellni a magyarság ázsiai eredetét. De István király államalapítása óta nem volt egyetlen magyar uralkodó sem, aki ezt tartotta volna a magyarok legfontosabb jellemzőjének. Az elmúlt több mint egy évezred alatt a magyarság genetikailag és kulturálisan is beilleszkedett Európába, nem különbözik a többi európai néptől. Az utóbbi években boldogulást vagy legalábbis munkahelyet kereső százezrek sem Ázsia felé vették útjukat, és a magyar fiatalok sem Kazahsztánban vagy más hasonló országokban akarnak diplomát szerezni.

Horn Gyula miniszterelnök kíséretében külügyminiszterként jártam Kazahsztánban, de egyikünknek sem jutott eszébe, hogy rokonok közé érkeztünk. Szép, természeti erőforrásokban gazdag ország, kedves, barátságos emberek. De más a gondolkodásuk, az életmódjuk, a kultúrájuk. Öt évig dolgoztam Brüsszelben az Európai Bizottság tagjaként. Soha fel nem merült bennem, hogy a többi biztos kollégámhoz képest idegen lennék, ők sem így tekintettek rám. Otthonosan éreztem magamat.

Nem nehéz kitalálni, hogy a magyar kormányfő miért érzi magát otthonosabban Kazahsztánban, mint az Európai Unióban. Azzal a megnyugtató érzéssel utazhat oda, hogy vendéglátói nem fogják számon kérni rajta a demokratikus jogállami normák magyarországi érvényesülését. Számára nyilván az is rokonszenves, hogy az eddigi választásokon Nazarbajev elnök mindig 95 százalék körüli eredménnyel győzött, és immár törvénybe foglalt joga, hogy mindig újra indulhat az államfői tisztségért, sőt utódját is ő jelölheti. De joggal merül fel a kérdés: mi közük van ehhez Magyarország lakosainak?

Jó lenne, ha Orbán Viktor nem felejtené el, hogy amíg kormányfő, addig Magyarország nevében beszél. Udvariasságból se mondjon olyat, amivel az ország döntő többsége nem ért egyet. Nem osztom, de megértem az interneten olvasható dühös kommenteket, amelyek szerint ha ennyire jól érzi magát Kazahsztánban, maradjon ott.

A szerző korábbi külügyminiszter

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.
A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.