galéria megtekintése

Hóbort

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 05. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Az állami környezet- és természetvédelem mind a mai napig a kilencvenes évek második felében elfogadott törvényeket használja. Vagyis egy olyan időszak jogi hagyatékából él, amikor egy minimális szakmai hozzáértéssel rendelkező, ugyanakkor a pártjában erősen beágyazott, jó érdekérvényesítési képességű politikus birtokolta a zöldtárcát. Baja Ferencről van szó.

Ma már tudjuk, hogy valójában afféle kegyelmi időszak volt ez, hiszen hasonló sem előtte, sem azóta nem fordult elő a Magyar Köztársaság történetében: a környezeti értékek megóvásáért felelős minisztérium máskor mindig a maradékelv alapján talált gazdára, koalíciós időkben rendre a gyengébbik partnerhez került.

Mára pedig a köztársasággal oda a zöldtárca is: 2010 óta nincs önálló környezetvédelmi minisztériuma Magyarországnak. Jelenleg már az intézményrendszer és a szabályozás maradékának teljes szétzilálása, a nemzeti parkok és a felügyelőségek bedarálása van napirenden, amihez a hivatalos ideológia az, hogy a természetvédelem a Horn-kormány alatt, vagyis húsz évvel ezelőtt (!) úgymond „túlnyerte” magát, a nem hivatalos, de a legfelső körökből származó indoklás pedig úgy szól, hogy az ökológiai értékek megóvása a gazdagok hóbortja, ami egy iparosodó országban csak a fejlődés akadálya lehet. (Kinek milyen gazdag jut, persze.)

 

Az új jogszabályokat Fidesz-közeli vadászok és erdőtulajdonosok írják, tulajdonképpen önmaguknak. Ha így haladunk, talán még az is megeshet, hogy száz év után újra túzokra – a magyar természetvédelem egyik címermadarára – vadásznak majd az e pillanatban még szigorúan védett Hortobágyon nemzetünk nagyjai. A mi kis hóbortos gazdagjaink.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.