galéria megtekintése

Hitel

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 30. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Széchenyi munkássága nyomán Magyarországon sem kérdés, hogy a hitel és a hitelesség közül melyik volt előbb, és melyik a fontosabb. A tényleges hitelben testet öltő pénz akkor töltheti be funkcióját, ha a gazdaság szereplői bíznak egymásban és a kimondott szóban. Nincs az az illiberális csodagazdaság, amely huzamosabb időn át büntetlenül megsértheti ezt a szabályt.

Nem kivétel Magyarország és az Orbán-kormány sem. A miniszterelnöknek ma láthatóan meggyőződése, hogy a piac pusztán erőből, lovaglóostorral irányítható, hogy kellően kreatív kommunikációs fogásokkal és agresszivitással a gazdasági élet szereplőinek torkán mindent le lehet nyomni. A látszat mellette szól. Rövid távon sikeresebbnek tűnik az, aki cinkelt lapokkal játszik. Ez az igazán veszélyes ebben a mentalitásban.

Orbán Viktor különösebb gond nélkül rúgja fel kéthavonta a bankoknak tett ígéreteit és csapolja meg a pénzügyi szektort, miközben a törzsszavazók nem győztek álmélkodni a népmesei ravaszságon. A kormány ugyanilyen játszi könnyedséggel rendez át, adóztat agyon egész iparágakat. Most éppen a nagy nemzetközi áruházláncokat teszi veszteségessé – vélhetőleg egy újabb kiszorításos piacszerzés előtt egyengetve ezzel az utat.

 

Akárhogy is: csúf vége lesz ennek. Ahogy Orbán stratégái sem hitték volna, hogy egy szemükben pimf tétel, az internetadó ekkora ellenállást vált ki, megjósolhatatlan az is, hogy a piacnak mikor lesz végképp elege az adott szót rendre megszegő önkényeskedésből. És ha a piac egyszer megmozdul, abba a József nádor tér belesápad. Ez talán még csak az ott lévő hivatal magánügye. De sajnos mindannyian rosszul leszünk. És nem az ő látványuktól.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.