galéria megtekintése

Hiszékeny képviselő kisujja

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 11. számában
jelent meg.


Megyesi Gusztáv
Népszabadság

Lazul a hurok Hiszékeny Dezső nyaka körül. Mint ismeretes, a szocialista országgyűlési képviselőt azzal vádolják a héten kezdődött büntetőperben, hogy két évvel ezelőtt, még angyalföldi alpolgármesterként ötmillió forint kenőpénzt kért egy önkormányzati tulajdonú üzlethelyiség bérleti jogának átjátszásához. A képviselő értelemszerűen tagad, meglátása szerint az ügyészségnek nincs bizonyítéka a vesztegetésre, „nincs olyan dokumentum, irat, telefonbeszélgetés, hangfelvétel vagy bármi más”, ami a vádat igazolná, egyedül egy Hiszékeny Dezsőre állított fedett nyomozó jelentése áll rendelkezésre, amely szerint az alpolgármester egy négyszemközti beszélgetésen öt ujjának a felmutatásával jelezte, hogy mennyit kér az üzlet lebonyolításáért.

Igen ám, de a tárgyaláson kiderült, hogy Hiszékeny képviselőnek görbe a kisujja. Az MTI beszámolója szerint a képviselő a korábbi sporttevékenységének folyományaként nem tudja a bal kisujját kinyújtani – saját bevallása szerint még gesztikulálásra se használja –, ebből következően, ha akarna, se tudna ötmillió forint vesztegetési pénzt jelezni az ujjaival, maximum négy és fél milliót vagy annyit se, mert a betegség előrehaladottabb állapotában már a gyűrűsujját se képes kinyújtani.

Mi magunk is jól ismerjük ezt a betegséget: Dupuytren-kontraktúra a neve, előbb csomók keletkeznek a tenyéren, majd az inak megvastagodnak, végül maguk felé rántják az ujjakat. A betegséget kiváltó okot senki nem ismeri, állítólag nem szabad enni, inni és levegőt venni. Különösebben súlyos következményekkel nem jár az elváltozás, leszámítva persze azt a kellemetlen tényt, hogy az ember maximum négy és fél millió forintig tudja lefizettetni magát az ügyfelekkel, ám gondoljunk arra, hogy ügyetlenebb favágóknak és műbútorasztalosoknak még ekkora összeg se adatik meg.

 

Hanem vegyük észre a Hiszékeny Dezső kisujjában rejlő mélységeket. Most már nem múlik el hét, hogy ne jönne egy Buda-Cash-ügy, egy Quaestor-botrány, előtte devizahitelek bedőlése, legújabban a Lombard Kézizálog tulajdonosa jelentette fel saját magát. Lakossági szempontból felfoghatatlan összegek röpködnek a levegőben, s követhetetlen pénzügyi műveleteket kellene megítélnie a laikus nagyközönségnek. Minthogy sajnálatos módon Magyarország lakóit ez idő tájt nem lehetséges pár hónapos bentlakásos pénzügyi tanfolyamra küldeni, a bűnüldöző szerveknek pedig egy szavát sem szabad elhinni, a közvélemény szinte kizárólag szimpátiaalapon, pártbéli hovatartozás szerint dönti el, hogy ki a csaló, ki hazudik és ki nem; még egy nyomorult csőszkunyhó sem akad kiindulási pontként, ami konkrét és felfogható.

Továbbá ha a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a legfőbb szóvivő egész délelőttöt betöltő operettelőadás keretében képes becsapni az ország teljes lakosságát, de olyan átéléssel, hogy az ember arra gondol, még majd a végén ők ketten, kéz a kézben lesznek a következő miniszterelnök; szóval akkor tényleg Hiszékeny Dezső kisujja az utolsó remény. Görbe az a kisujj? Görbe. Mutatott ötmilliót? Nem mutatott. Ennél nagyobb és közérthetőbb bizonyosság nem kell; akinek ez nem elég, menjen fel az internetre, ott van a fotó a politikus bal tenyeréről, a Dupuytren-kontraktúra harmadik stádiumának állapotában.

Kérdés, persze, hogy mi lesz akkor, ha a következő tárgyaláson a fedett nyomozó módosít az álláspontján, s azzal áll elő, hogy Hiszékeny Dezső a másik kezével mutatta az ötmilliót.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.