galéria megtekintése

Hírtermelési riport

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 11. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

A magyar állami televízió aznapi híradójának 22. percében számolt be a múlt héten arról, hogy Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke bevallotta, azok között van, akiket kitiltottak az Egyesült Államokból. Hogy aznap ez a coming out volt a legfontosabb hír, arról vitát nyitni annyira felesleges, mint disznóvágásra szusireceptet vinni.

Ehhez képest a manapság a szánalom szigeteként működő intézmény műsorának abban a szakaszában kapott helyet, amelyben skandináv plüsspandák születéséről szóló anyagok szoktak szerepelni.

Németh Balázs Híradót vezet
Németh Balázs Híradót vezet

 

Illúzióink régen nincsenek e szervezettel kapcsolatban, elvégre elöljáróinak morális tartása hozzávetőleg azon a szinten van, mint a szlovák rendszámos terepjáróval közlekedő adócsalóé, aki belehajt a pocsolyába, hogy lefröcskölje az út szélén álló hajléktalant. A Vida-hír elrejtése a szakmai antitézis megfogalmazásának az MTVA-nál megszokott formája.

Németh Balázs viszont híradós innovációt mutatott be a hét végén: a műsorvezető elmondott egy publicisztikát a híradó közepén, mert úgy vélte, az internetes portálok nem megfelelően tálalták a Moody’s hitelminősítő Magyarország számára kedvező döntését. Ha el is tekintünk attól, hogy ilyen attrakció elméletileg csak ótvar minidiktatúrák házi csatornáinál történhet meg, de közszolgálattal összefüggésben emlegetett szervezeteknél nem, akkor is marad baj bőven.

Megalázó végignézni a produkciót, mert a médium, amely ideáljaink szerint a szakma csúcsa lehetne, olyan minőségű beszédet enged a képernyőre, amely átlagos grillparti közben sem keltene figyelmet. Hogy a médiaügyi tréfa kiteljesedik, azt már a téma garantálta, elvégre Németh előadó a hitelminősítő döntésének kezelése miatt háborgott, miközben eddig úgy tudtuk, hogy ezek a cégek komplett szabadkőműves-összeesküvések, hovatovább Soros Györgybe ojtott multinacionális baloldalak.

Most már tudjuk, a helyzet összetett: ha rosszat mondanak, gonoszak, ha jót, angyalok. Fel sem tűnik a propagandistáknak, hogy fokozhatatlanul nevetségessé válnak, mert szomjúzzák a külföldi dicséretet, repítik a hírt, amint megérkezik, aztán ha bírálat érkezik, hosszasan elemzik, mennyire megalapozatlanok a kritikák, és egyáltalán: szuverenitás.

Tevékenységüknek köszönhetően ma nemhogy demagógia azt kérni, hogy költsék az állami média évi 80 milliárdját inkább lélegeztetőgépekre, hanem olyan alapvető nemzeti érdek, mint a gazdasági növekedés. Mert ha végre nulla petákot szánnának erre a cirkuszra, az már csak kevéssel lenne több annál, mint amit a közösségtől érdemel.

Pláne annak tükrében, hogy a híradós publicisztikáról szóló kérdésre az illetékesek a Hír24-nek így válaszoltak: „Németh Balázs nem véleményt vagy magyarázatot fűzött az ön által megjelölt hírhez, hanem összegezte a napokban történt eseményeket.”

Ennek nyomán jelentem: amit eddig írtam, nem a véleményem, csupán összegeztem a napokban történt eseményeket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.