galéria megtekintése

Hiba nélkül

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 16. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Nálunk senki nem hibázik. Hivatalosan semmiképpen. Se a radiológus, aki elnéz egy csonttörést, mondván, ez ritkaféle. Az ellátás szervezéséért felelős miniszteriális ember se, bár a kórházban délelőtt nincs röntgenleletet értékelő szakorvos, a szakrendelőben viszont délután nincs gipszelő. Nem hibáztak a szigetszentmiklósi gyermekvédelmi szolgálat dolgozói sem, csak nem értek össze a szálak, és túlterheltek voltak, így a gyerekeket évekig kínozhatták a szüleik. S nem hibázott az állami tankönyvellátó sem, bár a tankönyvek helyenként féléves késéssel érkeztek meg. Kiragadott példák. Hosszú a hibátlanok sora.

Tarlós és Vitézy: régi rossz viszony
Tarlós és Vitézy: régi rossz viszony
Teknős Miklós / Népszabadság

Legutóbb a Budapesti Közlekedési Központ nem hibázott. Hosszú közleményt adtak ki arról, hogy az uniós és hazai jogszabályokat betartva írták ki a trolitendert. A Közbeszerzési Döntőbizottság viszont nem biztosított teljes körű esélyegyenlőséget nekik. A Skoda beadványát is csak egyhetes késéssel kapták meg, így a döntés meghozatala előtt reagálni sem tudtak rá. Mindez a BKK szerint alapvetően és szándékosan sérti az esélyegyenlőség és tisztességes közbeszerzés alapelveit. A KDB viszont a közlekedési cég kiírását találta versenykorlátozónak, ezért elmeszelte a tendert.

 

A BKK múlt hét kedden azt írta a döntőbizottságnak: „Budapest ezzel 3,4 milliárd forintos uniós támogatási forrást veszít el végérvényesen, finanszírozhatatlanná válik és meghiúsul a tömegközlekedési eszközparkjának megújítása.” Az uniós határidő ugyanis olyan szűk, hogy a tender újraindításával vagy az ügy bíróságra terelésével kicsúsznak belőle. De most hétfőn már másként számoltak: ha a KDB visszavonja a döntést, határidőre befejezhetik a projektet. De akkor is beleférhetnek ebbe az uniós ciklusba, ha bíróság elé kerül az ügy. Sőt akkor sincs veszve minden, ha új tendert írnak ki – ez már a harmadik lenne e témában –, a kormány a következő költségvetési ciklus forrásainak terhére kiegészítheti a hiányzó összeget. Ez történt a szintén megcsúszó 44 milliárdos villamostender esetében is. De a BKK sem akkor, sem most nem hibázott.

Tarlós István főpolgármester tíz körömmel kapott a lehetőségen, hogy a vele rég rossz viszonyt ápoló Vitézy Dávid BKK-vezért leckéztethesse, és vizsgálatot rendelt el. Nem először. Eddig nem sokra jutottak, vélhetőleg most sem lesz másként. A BKK betartja a játékszabályokat. Ahogy a KDB is. A villamostenderen is elkaszálták egyszer a BKK-t, azután mégis azzal szerződhetett, akit győztesnek hozott ki. Az akkor és most is támadó Skoda elbukta a 44 milliárdos megrendelést, ezt a 3,4 milliárdot pedig meg sem nyerheti, hiszen el sem indult. De jólesett neki borsot törni a BKK orra alá. Kár, hogy a tüsszögés a budapestiekre marad.

Jó érzés azért, hogy senki nem hibázott. Kivéve persze a sajtót. Nem először. Az ombudsman azt vetette a média szemére, hogy leírta a bántalmazott gyerekek nevének kezdőbetűjét. Bár nem tagadta, hogy az esetről a sajtóból értesült. Lapunk pedig ott hibázott, hogy egy évtizedek óta trolikkal foglalkozó szakszervezeti vezetőt kérdezett, nem pedig a jelen esetben két hibátlan – ámbár eredménytelen – tendert is kiíró BKK-t.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.