galéria megtekintése

Hézagjog

14 komment

A szerk.

A miniszterelnök lakóhelyéül szolgáló Cinege utcában sajátos szabályok uralkodnak. A közelben működik az általános és középiskolaként is funkcionáló Budapesti Német Iskola, ahová sok szülő érkezik autóval – bizonyára ők járták ki, hogy az utcát egyirányúsítsák, ami nemrég meg is történt, így az intézményt már csak a hegytető felől lehet megközelíteni, a jobb oldalon parkolni viszont tilos, egészen Orbánékig (szerencsére ez a tilalom az ő vendégeit nem érinti).

Ha innen nézzük, az Ország­gyűlés valóban mulasztásos vétséget követett el, hiszen még nem zárkózott föl a helyi KRESZ-t a kormányfői igényekhez igazító önkormányzathoz (esetleg közútkezelőhöz és rendőrséghez): egyelőre nincs kint az utca két végén a „tüntetőknek behajtani tilos" tábla. Így mindenféle hajuknál fogva előrángatott béna kifogásokkal kellett mindeddig megindokolni, hogy miért éppen Orbán Viktornak nem kell eltűrnie azt, amit eddig minden elődje elviselt: a tüntetőket, akár
az otthona előtt is.

Szerencsére a bántó joghézag hamarosan megszűnik, talán egy rendkívüli parlamenti ülést is összerántanak az új szabályozás elfogadása végett.

 

Lenne is rögtön egy javaslatunk, hogy ne kelljen sokáig agyalni ebben a rekkenő hőségben: ha jól értjük az alkotmánybírókat, és tényleg az a cél, hogy a gyülekezési jog gyakorlása ne járhasson a békés nem tüntetők érdeksérelmével, szóljon úgy a regula, hogy bárhol szabad tüntetni, ahol nincs emberi lakóhely legalább egy kilométeres körzetben.

Kicsit körülményes lesz ugyan a legközelebbi békemenetet megszervezni, de hát azt aligha foglalhatják törvénybe, hogy mondjuk az Alkotmány utca lakóinak háborgatása törvényes, a Cinege utca nyugalmának megzavarása viszont alkotmánysértő – vagy mégis?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.