galéria megtekintése

Helyosztó

20 komment

A szerk.
NOL

Minden eddiginél kevesebb ­szavazót érdekelt Magyaror­szá­gon, hogy kik képviselik hazánkat az Európai Parlamentben.

Most Mesterházyn a sor. Vagy bedobja a törülközőt, vagy megmérkőzik Gyurcsánnyal. Újra.

A részvételi adat nem meglepő, de azért szomorú. Kétharmadunk érezte úgy, hogy nincs számára tétje a szavazásnak. Nem magyar érzés ez csupán, az elmúlt tíz évben csatlakozott országok lakói mind kevésbé érzik azt, hogy beleszólásuk lehet a brüsszeli döntésekbe.

 

Beletö­rődésük mindenképpen uniós demokráciadeficitet jelent.

Tudhattuk előre, hogy a borítékolható nagyarányú Fidesz-győzelem mellett egyetlen igazi uniós tétje maradt vasárnapra a magyarországi EP-választásnak, mégpedig az, hogy a szélsőjobboldali, EU-ellenes Jobbik a második legnépesebb képviselői csapatot küldheti-e tőlünk Brüsszelbe. Így lett ugyan, de az áprilisinál rosszabb eredménnyel.

Az igazi politikai mérkőzés Magyarországon a baloldali helyosztó volt. A hazai országgyűlési választáson még összefogó, de itt már külön induló pártok hosszú idő után most mérhették meg először élesben támogatottságukat.

Az eredmény olyan egyértelmű, hogy nem maradhat következmények nélkül: az MSZP 25 év után elvesztette hegemó­niáját a bal­oldalon, erre reagálva az elnöksége most már felajánlotta a lemondását.

Vele lényegé­ben azonos nagyságú párttá lépett elő a belőle kiszakadt, Gyurcsány vezette Demokratikus Koa­líció. Nyomukban pedig Bajnai Együtt–PM-je is bőven átlépte a küszöböt, megelőzve a most is célfotóval bejutó ­LMP-t.

Orbán már bebizonyította, hogy lehet élet a politikai halál után, most Gyurcsány próbálja meg ugyanezt, és az már biztos, hogy felállt a padlóról. Most Mesterházyn a sor. Vagy bedobja a törülközőt, vagy megmérkőzik Gyurcsánnyal. Újra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.