galéria megtekintése

Hátravan a neheze

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 07. számában
jelent meg.


Kőműves Anita
Népszabadság

Fogalmam sem volt, mi az igazi szegénység, amíg el nem utaztam a helyiek által ma is Bombaynek hívott Mumbaiba. Hamar feltűnt, hogy az indiai nagyváros szélesebb utcáin szinte senki sem a járdán sétál, hanem az úttesten.

A járda ugyanis foglalt, ott emberek – nincs rá jobb szó – laknak. Asszonyok pelenkázzák a kisbabákat, néhány kis tüzet is raknak és azon főznek. Vannak, akik kifeszítenek a fejük fölé egy nejlont vagy vászondarabot. Az utcán nyomorgó emberek közül sokan vannak, akik nemrég érkeztek egy közeli faluból, ahol olyan kilátástalannak érezték a helyzetüket, hogy inkább a nagyvárosban próbáltak szerencsét.

Gazdasági migránsok, csak nem lépnek át határt. Százmilliókat követve ők is próbálják megvetni a lábukat a középosztályban. De az út keserves. A következő lépésben állást kaphatnak a számtalan építkezés egyikén vagy egy műhelyben. Ha a főnök jó fej, megengedni, hogy a műhely sarkában aludjanak. Aki odáig jut, hogy a számtalan nyomornegyed valamelyikében bérelni tud egy néhány négyzetméteres viskót, és abba be tudja költöztetni a családot, már szerencsésnek mondhatja magát. Ha elég jól keresnek, olyan nyomornegyedbe tudnak költözni, ahol van áram és naponta néhány órára víz is.

Mindeközben a mumbai utcákon rengeteg luxusautót látni és modern lakóparkok épülnek. Ázsiában közel egymilliárd fővel lett kevesebb azoknak a száma 1990 óta, akik borzasztó nyomorban élnek. A Világbank nyelvére lefordítva: azok, akik naponta kevesebb mint 1,9 amerikai dollárnak megfelelő pénzzel rendelkeznek. India és Kína őrült gazdasági fejlődése mindkét országban százmilliók életkörülményein javított, főleg a nagyvárosokban. Elsősorban ennek köszönhető, hogy a legfrissebb becslések szerint idén a föld lakosságának már csak 9,3 százaléka, hétszázmillió ember él majd a mélyszegénységi küszöb alatt.

 

Huszonöt éve még közel kétmilliárdan voltak, a világ akkori lakosságának 37 százaléka. Az ENSZ és a Világbank célja az, hogy 2030-ra megszűnjön a mélyszegénység, amin azt értik, hogy a nyomorban élők aránya három százalék alá süllyed. Azt azonban a washingtoni közgazdászok elemzése is elismeri, hogy erre nincs sok esély. A mélyszegénységben élők fele ma a szubszaharai Afrikában él, ahol a szegények aránya ugyan csökken, de a népesség növekedése miatt a számuk az elmúlt másfél évtizedben még nőtt is hatvanmillióval.

A legszegényebb afrikai országok gazdasága a nyersanyag-kitermelésen alapul, ami nem teremt sok jól fizető új munkahelyet. Ide nem áramlanak külföldi befektetések, nem telepítik ide gyáraikat a nyugati cégek. Még mindig nincs elég iskola, orvos, kórház és vízvezeték. A globális felmelegedés is Afrikát és azon belül a legszegényebbeket sújtja leginkább, mert nekik van a legkevesebb eszközük arra, hogy alkalmazkodjanak a megváltozott körülményekhez. A nemzetközi szervezetek fogadkoznak, hogy megküzdenek a szegénységgel. De még csak most jön a neheze.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.