galéria megtekintése

Hátra arc, indulj!

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 14. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Mintha csak Póta közlegény szólt volna Lázár Jánosból. Történt egyszer, valamikor az Orbán-kormányok előtti időkben, hogy a Budapestre vezényelt Póta katonatársával egyetemben nyakába vette a várost.

A tősgyökeres pesti srác nagy igyekezettel mutogatta a város szépségeit a BAZ-megyei fiúnak. Amaz egyre csak hümmögött. Az Operánál azután némi rögtönzött laudáció után kiszakadt a fővárosiból a kérdés: Na, ez hogy tetszik? A legény felnézett Ybl reneszánsz csipkéire, és megrántotta a vállát: ezt is csak fűteni kell.

Lázárnak se több Budapest. Egy város, amelyet működtetni kell. S ehhez pénz kell. Nem kevés. Hódmezővásárhelyről nézve kétségtelenül irgalmatlan sok. Mert, ugye, van itt néhány „csipke”. Például a metró, ami nincs egyetlen más városban sem, viszont irgalmatlanul sokba kerül az üzemeltetése. S irgalmatlanul nagy a kockázata egy balesetnek.

 

Már ha egy budapesti élete ér annyit, mint a vidéki polgáré, aki vele szemben nem lázadozik, nem tüntet a sajtószabadságért, hajléktalanjai nem alszanak az aluljáróban, a városvezetője meg nem kuncsorog pénzért a kormánynál.

A pestinek semmi se jó. Hiába építenének ikonokat a Városligetbe, ő egyre csak a fái miatt nyavalyog. Nem tetszik neki a Kossuth téri gránit és a félig kész Várkert Bazár se. Azt már fel se emlegetve, hogy bosszantásból a Fidesz ellen szavaz.

Lázár, a Fideszre oly nagyon jellemző vidéki sértettséggel és kisebbrendűségi érzettel eltelve, nem először üzeni Budapestnek: ne tartsa a markát. Két éve még visszaüzent Tarlós. Most főpolgármester akar maradni.

A honpolgár is csak legyint: ez a politikusok macska-egér játszmája. S valóban. Lázár odacsap a kormányból már sikeresen kiszorított Tarlós-barát Rogánnak, Orbán meg sztálini székéből figyeli a pofozkodást. Amíg egymást ütik, addig nem ellene áskálódnak.

Nem ez az első hatalmi konfliktus, amelyen Budapest veszít a legtöbbet. De lassan nincs mit veszíteni. A fővárosi önkormányzat biodíszlete mögül lassan kihordanak mindent. A hatáskörök, az egészségügyi és oktatási intézmények után a színházak, a közműcégek és a BKV következhet. S nincs mivel beléjük kapaszkodni.

Budapest az elmúlt négy évben elvesztette működési célú támogatásainak felét, költségvetési főösszege 40 százalékkal csökkent, a városvezetésnek már csak a kötelező körök lefutására telik az erejéből. Arra se túl meggyőzően. Már nem maradt honnan elvenni.

Legalábbis így hitték az idei költségvetés tárgyalásakor. Most kiderült, hogy még akad. A kormány az állami után az uniós csapokat is elzárja. Kiköltözteti a minisztériumait. Budapest megtöréséért semmi sem nagy ár.

Tarlós már a ciklus elején megmondta: nem sző szélesvásznú álmokat, nem gondolja, hogy Budapest versenyre kelhet Európa nagyvárosaival. S tényleg. Budapestnek már nem Béccsel, Prágával kell küzdenie, hanem Hódmezővásárhellyel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.