galéria megtekintése

Határtalanul

3 komment


Hajba Ferenc

Állóháború folyik a magyar–osztrák határon. A lakosság ellen. Napról napra tíz-húsz kilométeres kocsisor torlódik föl Hegyeshalom előtt az autópályán. Az osztrákok távolságtartó szándékkal, komótosan ellenőrzik a belépő autókat. A magyar rendőrök „visszalőnek". Ők meg az Ausztriából Magyarországra érkező kamionokat nézik át. Vámellenőrzés persze nincs, nem lehet, így legfeljebb csak a kabinokba kukkanthatnak be, mintha migránsokat keresnének. Mintha Nyugat-Európából hozzánk menekülnének a szírek vagy az afgánok. A hivatalos közlemény szerint közlekedésbiztonsági ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány. Értjük. Alighanem az osztrákok is.

Kedden, amikor a csata kiteljesedni látszott, Bakondi György mélységi ellenőrzésbe fogott a horvát és a szerb határon, Magyarországon és Ausztriában pedig kitűzték – ugyanarra a napra – a népszavazás, illetve az elnökválasztás időpontját. Mi a nem magyar állampolgárok esetleges kötelező uniós betelepítéséről voksolhatunk, Ausztriában államfőt választanak. Nálunk csak az a kérdés, elmennek-e elegen, mert a válasz tudható. Ausztriában az dől el, legyőzi-e a radikális szabadságpárt jelöltje, Norbert Hofer a zöldeket képviselő Alexander Van der Bellent. Mindkét szavazás a nemzeti önvédelem, biztonság kontra nyitottság, befogadás, szolidaritás, mondhatni az európaiság próbája.

Ha most „megnépszavaztatnánk" a torlódástól szenvedő hegyeshalmi embereket meg a bevándorlóktól rettegő nickelsdorfiakat (mindkét falu azt állítja magáról, hogy az uniós csatlakozás vesztese), alighanem egyik település népének sem lenne ellenére a rendszerváltás előtti határok visszaállítása. Tíz évvel ezelőtt is kérte Hegyeshalom képviselő-testülete, hogy ne bontsák le a határátkelőt, kis létszámú őrség ezentúl is védje a határt. Ezt akkor mindenki megmosolyogta. Most nem tenné. A határátkelő osztrák épületeibe beköltöznek a rendőrök. A végén még a határokat Sopronnál megnyitó Alois Mock osztrák alkancellár, külügyminiszter és Horn Gyula miniszterelnök cselekedete nemzetrontásnak minősül.

 

Nekünk, magyaroknak pedig nem hiányzik a bezárkózás, még akkor sem, ha belülről mi fordítjuk el a kulcsot a zárban. Nem hiányoznak az olcsó csencselések, a Trabantok tetején hazahordott Gorenjék, a bőrkabátosok pökhendi számonkérése a nyugati határhoz közeledő vonatokon. Nem hiányoznak a belterjes, nacionalista hangok, melyeket most még abban a tudatban hallhatunk, hogy létezik európai kontroll.

Az állóháború megdöbbentő, mert két olyan ország között zajlik, amelyik a menekültügyről hasonlóan gondolkodik. Ausztria megengedőbb nálunk, csak tavaly 90 ezer menekültet fogadott be. Többet azonban nemigen akar. Mi meg senkit sem akarunk. Ezeket a rokonszenveket és gyűlöleteket kellene feloldani az Európai Unióban. Határok nélküli bizalommal mások iránt. Sokkal nehezebb lesz, mint embercsempészeket vadászni a határon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.