galéria megtekintése

Határozottan, de méltányosan

Utódainknak Európa történelmének mostani időszakáról szóló könyvekben azt kell majd ­olvasniuk, hogy az európaiak összefogtak egymással. Bizonyították együttérzésüket. Humánusan kezelték a menekültügyi válságot. Az EU közös erőfeszítéssel jelentős lépéseket tett a válság azonnali hatásainak kezelése terén. Most azonban már meg kell tennünk a közép- és hosszú távú kezeléshez szükséges lépéseket.

A bizottság 2014 novemberétől, hivatalba lépésétől kezdve első számú prioritásnak tekinti a menekültügyi válság kezelését. Tavaly azonnali válságkezelő intézkedéseket hoztunk: megháromszoroztuk jelenlétünket a Földközi-tengeren, hogy segítséget nyújtsunk az életmentésben. Több mint tízmilliárd eurót mozgósítottunk az uniós költségvetésből a migrációs politikák támogatása érdekében. Felvettük a harcot az embercsempészek és az emberkereskedők bűnszövetkezeteivel. Szolidaritást tanúsítva megállapodtunk a védelemre leginkább rászorulók tagállamainkba történő áthelyezésében. Már megkezdtük a menekültek áttelepítését Európán kívülről, és szorosan együttműködünk Törökországgal, amely meghatározó szerepet játszik a régióban. Új partnerséget kezdeményeztünk Afrikával a migráció kiváltó okainak kezelése céljából.

Erősítettük együttműködésünket harmadik országokkal a gyors és emberséges hazatérés érdekében. Javaslatunk nyomán rekordidőn belül létrejött az Európai Határ- és Parti Őrség, amely az európai külső határok megerősítésével hozzájárul majd ahhoz, hogy az emberek továbbra is szabadon élhessenek és mozoghassanak az EU-n belül, s ellenőrizhetőbbé váljanak a szabálytalan menekültmozgások.

 

Elkezdtük lefektetni a fenntartható európai migrációs politika alapjait. Ezen a héten helyükre kerülnek az átalakított európai közös menekültügyi rendszer utolsó építőelemei. A világon Európa rendelkezik a legerősebb menekültügyi normákkal. Ezeket jogszabályaink és szerződéseink rögzítik, de a nemzeti végrehajtásuk gyenge és nem egységes, ami arra ösztönzi a migránsokat, hogy több tagállamban is megpróbáljanak menedékkérelmet benyújtani. A jelenlegi szabályozást kevesebb érkezőre alakították ki, így az felülvizsgálatra szorul.

A reformok lehetővé teszik a nemzetközi védelemre ténylegesen rászorulók gyors azonosítását is és az uniós védelemre nem jogosultak visszaküldését is. Célunk olyan közös menekültügyi rendszer létrehozása, amely a legkiszolgáltatottabbakkal nagyvonalúan, míg a rendszerrel visszaélni próbálókkal szigorúan bánik. A menedékjog iránti kérelmek tagállami kezelésére vonatkozó közös normákkal olyan méltányos rendszert hozunk létre, amely megakadályozza, hogy az emberek egy helyre tömörüljenek.

A negatív verseny helyett – amelyben a nemzeti kormányok igyekeznek lerontani menekültügyi rendszerüket, hogy az a szomszédos országénál kevésbé legyen vonzó – arra kell törekednünk, hogy szigorú, de méltányos uniós normákat érvényesítsünk.

Olyan politikát kell kialakítanunk, amely mind a 28 uniós tagállamban működőképes, megvédi az 500 millió európai polgár érdekeit, és humánusabban bánik a menedékkérőkkel – például a tavaly az unióban menedékkérelmet benyújtó 1,2 millió személlyel.

Ebben minden uniós tagállam érintett.

Ez alól Magyarország sem kivétel. Magyarország tavaly a válság frontvonalába került: az országban 170 000 menedékkérelmet adtak be, az unióban benyújtott összes kérelem 14 százalékát. Tudjuk, hogy nehéz vitákra került sor, és Magyarország nem mindig értett egyet velünk és szomszédaival abban, hogy mi a továbblépés legjobb módja. Ezek a viták azonban továbbra is nélkülözhetetlenek. Hisz elengedhetetlen, hogy minden tagállam a megoldás része legyen.

Európa nem építhető fel a nemzetállamok rovására. Ellenkezőleg: egy jobb Európa csakis a tagállamokkal együtt építhető fel, kivált válságos időkben. Pontosan most kell összefognunk, mivel nehéz helyzetben vagyunk. A 28 tagállam mindegyike érintett az utóbbi idők számos válságának valamelyikében a görög adósságválságtól kezdve a menekültügyi válságon át a biztonságunkra leselkedő súlyos fenyegetésekig és az egyesült királyságbeli népszavazással felszínre került egzisztenciális kérdésekig. Európának pedig összefogva még többet kell tennie és még eredményesebben e kihívások kezelése érdekében.

Ezért alakított ki az Európai Bizottság nagyon markáns reformprogramot. 2015-ös munkaprogramunk címe: Új kezdet, a 2016-osé: Lejárt a szokványos megoldások ideje. Továbbra is határozottan kiállunk ezen ambiciózus reformprogram mellett.
Továbbra is hatékonyan együttműködő Európára, egy jobb Európára törekszünk, olyanra, amely az együttes fellépést igénylő nagy kérdésekkel – például a menekültügyi válsággal – foglalkozik, és minden mást a tagállamokra hagy. Mindig lebegjen a szemünk előtt, hogy az Európai Unió két világháború után jött létre, és az eddigi válságok átvészelése rendszerint tovább erősítette. Együtt erősebbek vagyunk a kihívásoknál, és ezt a menekültügyi válság esetében is bizonyítanunk kell.

A szerző az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős biztosa 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.