galéria megtekintése

Határőrkapitány

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 24. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Határőrkapitányként mutatkozott be. Aki, ha kell, fegyverrel is megvédi Európát, és kikényszeríti az európai jog és a szabályok érvényesülését. Orbán Viktor otthon, baráti körben érezhette magát a bajor CSU kihelyezett frakcióülésén, a banzi kolostorban. A vendéglátó Horst Seehofer bajor kormányfő és keresztényszociális pártelnök is hosszú körökben méltatta vendégét, aki szerinte nem bírálatokat, hanem támogatást érdemel.

Orbán észak-bajorországi fellépése több volt kölcsönös vállveregetésnél. Üzenetek szálltak Berlin, egyenesen Angela Merkel felé. Kuncogott is Seehofer, hiszen vendége az ő kottájából játszott, amikor azt mondta: elvárásokból bizony jó hosszú listát tudna prezentálni a nagyobbik keresztény testvérpárt, a CDU elnökének. Élén azzal az éles megjegyzéssel, hogy Európában nincs többé helye az erkölcsi imperializmusnak. S akik a maguk politikáját akarják másokra erőltetni, térjenek már észhez. A menekülteket verik át ugyanis. Duplán. Az embercsempészek és azok a politikusok, akik olyan érzetet keltenek a menekültekben, hogy szívesen látják őket az Európai Unióban.

A magyar kormányfő ezzel jócskán belelépett a német belpolitikába. Hogy Magyarországnak, a magyar–német kapcsolatoknak ez jót tesz, arra nem vennék mérget. Merkel februári budapesti látogatásakor érezni lehetett a feszültséget és az ellentéteket. Azóta a helyzet csak romlott. Berlinig is eljutott az Országgyűlés keddi nyilatkozata, amely szerint a bevándorlási helyzetért „az Európai Uniót terheli a felelősség... Brüsszel felelőtlen politikája miatt emberek halnak meg”. Azaz Európa mélyen tisztelt vezetői, Juncker, Merkel, Hollande, Tusk meg a visegrádi négyekből kitáncoló lengyel kormányfő, Kopacz asszony miatt fulladnak szerencsétlenek a Földközi-tengerbe. Vagy szenvednek olyan kínhalált, mint a bécsi autópályán talált hűtőkocsiba zárt áldozatok.

 

Merkel messze nem hibátlan, de van emberi arca. Megnyugtató válaszai viszont neki sincsenek arra, hogy az EU, élén Németországgal, mit kezdjen a menekültválsággal. Lehet-e integrálni egymillió embert, többségében muzulmánt? Hol vannak a fogadóképesség határai, miként lehetne százezreket lebeszélni arról, hogy útra keljenek? Szögesdróttal borított kerítések felhúzása, a hazudozás és a szomszédok lehazugozása nem a megoldás felé visz.

Európában sokan tapsolnak a határőrkapitányi szerepet láthatóan élvező magyar miniszterelnöknek. Magyarország presztízsének, megítélésének azonban roppant káros, hogy asszisztál Seehofer Merkellel vívott meccséhez. Bajorország fontos partnere Magyarországnak, a CSU-ban többen, élükön a volt pártelnökkel és a volt bajor kormányfővel, Edmund Stoiberrel csillapítják az Orbán körül dúló viharokat. Bajorország azonban nem Németország. A CSU sincs egy súlycsoportban a CDU-val. Seehofer sosem fog Bundestag-választást nyerni. Merkelnek már kétszer sikerült. Csökken ugyan a népszerűsége, de összejöhet egy harmadik is. Jól felfogott nemzeti érdekből nem kellene sértegetni. Ahogy mást sem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.