galéria megtekintése

Határeset

10 komment


Hargitai Miklós

A fideszes boltzárszavazás körüli felhajtás és Orbán Viktor vásárhelyi vendégéjszakája kihozott a fényre valamit abból, amit a hatodik éve kormányzó párt szinte soha nem mutat meg: a hatalmi mechanizmus valóságos működéséből. Egy pillanatra felvillant a zajtalanul működő gépezet titokzatos belseje, láthatóvá vált a kölcsönös függésekből összeállított hatékony, de olajsárral borított konstrukció. A felek – a kancelláriaminiszter és a miniszterelnök – elmentek a saját határaikig, amiből nemcsak az derült ki, hogy a miniszterelnöki hatalom sem korlátlan, hanem az is, hogy Lázár Jánost súlyos hiba alábecsülni.

Lázár, aki hódmezővásárhelyi egyéni képviselő, az elmúlt hetekben visszatérően hangoztatta, hogy az ő választói szeretik a vasárnapi zárva tartást – hagyományosan katolikus, mezőgazdaságból élő vidékről van szó, ahol talán tényleg nem vert még gyökeret az úrnapi plázázás –, neki pedig ebben a kérdésben a választópolgárok szava a legfontosabb (mellesleg: erről szól a szabad mandátum elve meg az egyéni körzetben megválasztott honatyák képviselői esküje is – bármi történjék, a megbízatásuk alatt csak a választóknak tartoznak felelősséggel).

Történt pedig, hogy a kormányzat második embere – ha valaki eddig azt tévedte, hogy a pozíció Rogán Antalé, kezdheti újragondolni az elméletét – egy parlamenti szavazáson a kormányfő utasítására nem képviselhette a választóit, azaz nem szavazhatott nemmel a boltok vasárnapi kinyitására. Orbán természetesen rendszeresen utasítja az övéit, Bencsik Jánoson vagy Turi-Kovács Bélán gyakran látszik, hogy mekkora erőfeszítés nekik a jobb meggyőződésükkel szemben, parancsra szavazni –, de ezúttal valami más történt, amire két bizonyítékunk is van.

 

Egyrészt a saját kormányán belül megkérdőjelezhetetlen tekintélyű miniszterelnök egy korábban lekötött hivatalos programját lemondva személyesen látogatta meg Lázárt a kényszerű parlamenti nemszavazás után, ami akkor is kivételes, talán példátlan gesztus, ha kettejük beszélgetésének tartalma örökre titok marad is. Másrészt az egy éve zajló, főszabály szerint minden kérdést megválaszoló kormányinfók legfeszültebb jelenetét produkálta, amikor lapunk rákérdezett, hogy valóban felülírta-e a kormányfői akarat Lázár János képviselői autonómiáját – erre ugyanis az összes körülmény ismeretében az igenen kívül más válasz nem adható, azt viszont a teljes magyar sajtó és a kamerák nyilvánossága előtt nem lehetett kimondani.

Ha jól sejtjük, Orbán Viktor végső soron megkövette Lázárt az eset miatt, Lázár János pedig nem hagyta, hogy ezt a tényt Orbán fejére olvassák. A tanulságot inkább csak körülírni lehet: Balog Zoltánnak (aki az emlékezetes szavazás alatt állítólag Lázár Jánossal kávézott) nem járt a miniszterelnöki engesztelő vizit – nála, annak ellenére, hogy fölszentelt lelkészről van szó, a jelek szerint mást jelent a vasárnap szentsége, és máshol vannak a határok, mint Lázárnál.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.