galéria megtekintése

Hasad a pad

12 komment


Megyesi Gusztáv

Kíváncsiak vagyunk, mi lesz most Kenesével. Mint tudvalevő, két évvel ezelőtt Matolcsy György jegybankelnök felesége lett a volt társközség, Balatonakarattya polgármestere. Azt nem tudni, hogy Matolcsyné a születés- vagy a névnapjára kapta férjétől ajándékba a köz­séget a lakossággal együtt, mindenesetre elsöprő többséggel választották meg az elnöknét, nem titkolva, hogy ettől a település meggazdagodását várják. Az álmok már csak azért sem voltak alaptalanok, mert a nemzeti bank alapítványai Akarattyán is vásároltak fel ingatlanokat.

Ehhez képest két évvel később (most) a Népszabadság újságírói a következő fejlesztéseket találták Akarattyán: pár pad (mint a Matolcsy család ajándéka), egy kávézó (amelyhez a település adta a helyiséget), valamint egy zárt műfüves kispálya, (amely nélkül nem versenyképes a falu).

Mármost tudni kell, hogy a jegybankelnök és a felesége válófélben vannak. A (Népszabadság által feltárt) hírek szerint a jegybankelnök legújabb barátnője az egyik korábbi beosztottja, aki egy sor banki alapítványnál dolgozik, igazi kurátornő, s ez az új kapcsolat a sajtó egy része szerint Akarattya halálát is jelentheti. Ehhez azonban ismerni kellene a jegybankelnök és felesége jelenlegi viszonyát: él-e bárminemű bosszúvágy a férjben, és akkor oda a feleség polgármestersége, vagy ellenkezőleg: nagy békében válnak el, barátok maradnak, a jegybank továbbra is bőkezűen adakozik, és eljön az idő, amikor már akár harminc padja is lesz Akarattyának.

 

Sajnos erről semmit se tudunk. És itt elérkeztünk súlyos tévedéseink egyikének beismeréséhez. Mi magunk is éveken át szidtuk és gúnyoltuk a bulvárlapokat, hogy közismert emberek magánéletében vájkálnak, ki kivel csalja a párját, és ami ezzel jár, holott ezek a magánéletbeli események mára közügyekké váltak. A szemünk láttára lesznek feleségekből polgármesterek, szeretőkből cégvezetők, magas rangú állami beosztottak, lányok és vejek tárgyalnak közel-keleti államfőkkel energiakérdésekről, munkahelyi flörtök térségeket emelhetnek a magasba. Vegyük észre, hogy mára a politikusok meg az oligarchák tevékenysége csak a családjukkal és a közvetlen környezetükkel együtt értelmezhető, a szeretőket is ideértve.

Akkor viszont ezután a vezércikkek meg magunkfajták által írt publicisztikák helyére a kulcslyuk rovatot kell szerkeszteni a lehető legintimebb és legszaftosabb információkkal. Bízzuk a bulvárlapokra a politikai elemzéseket, hiszen lám, a sajtó egy része azon borong, hogy Matolcsyné átvert egy egész falut a korábbi ígéretei­vel. Hát milyen emberek ezek? Holott ha a sajtó Matolcsy és Matolcsyné kapcsolatának jelenlegi állásáról írna, akkor azt is meg tudnánk mondani, hogy mi lesz Akarattyával. De még a Népszabadság két munkatársa is azt tartotta fontosnak ottjártakor, hogy míg a falu ma a legszegényebb balatoni település, addig a helyiek kétszer is látták bemenni Matolcsynét a Magasparton álló nagy sárga házba, amit két éve újítottak fel, s ma már testvérek közt is ér vagy százmilliót.

Ehelyett mennyivel hasznosabb lett volna kideríteni, hogy Matolcsy barátnője hol született, hol járt iskolába, s hol élnek rokonai, barátai. Mert ha netán Kenesén, akkor ismerve a jegybankelnök nagyvonalúságát és áldott jó szívét, soha nem látott virágzásnak indul Kenese, pár év, és kétszer annyi padja lesz, mint Akarattyának, a helyiek pedig hamarosan új polgármester asszonyt üdvözölhetnek a helyi kávézóban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.