galéria megtekintése

Harc az erőszak ellen

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 30. számában
jelent meg.

Zainab Hawa Bangura,
Népszabadság

Irakban egy fiatal lányt elrabolnak, majd eladnak az Iszlám Állam harcosainak szexrabszolgaként. Egy szíriai fogdában egy férfit szexuálisan bántalmaznak, hogy megbüntessék valós vagy vélt politikai hovatartozása miatt. Dél-Szudánban egy nőnek számítania kell rá, hogy aratás közben fegyveres férfiak támadják meg, ha nem akarja, hogy élelem nélkül maradjon a családja. Boszniában egy nő naponta elsétál az épület mellett, ahol 20 évvel ezelőtt a háború alatt naponta megerőszakolták. Ilyen a valóság világszerte a fegyveres konfliktusok idején elkövetett szexuális erőszak áldozatai, nők, gyermekek és férfiak számára.

A múlt év óriási haladást hozott az ilyen, erőszak elleni harcban. Londonban, 2014 júniusában világméretű csúcsértekezletet rendeztek, melyen politikai döntéshozók, kutatók, a civil társadalom képviselői és túlélők ezrei gyűltek össze, hogy megerősítsék elkötelezettségüket az emberi jogi jogsértések megszüntetésére. Ebben a küzdelemben érintett országok számos fontos kötelezettséget vállaltak. A Kongói Demokratikus Köztársaságban például elnöki megbízottat neveztek ki a konfliktusok idején elkövetett szexuális erőszak és a gyermekek toborzása elleni küzdelemre, Kolumbiában pedig megkülönböztetett szerepet biztosítanak a túlélők számára a polgárháborút lezáró békemegállapodásról szóló tárgyalásokon.

Ám sajnos a tavalyi év sikerei mellett új és rémisztő kihívásokkal találkoztunk. Áprilisban a Boko Haram nevű kegyetlen szélsőséges csoport került a címlapokra azzal, hogy Nigériában 276 diáklányt raboltak el egy diákotthonból. 2014 augusztusában az IS jazidi nőket támadott meg Észak-Irakban, akik közül több százat elfogtak és szexuális rabszolgaságra kényszerítettek. A barbárság és a kegyetlenség felső fokát jelzik azok a borzasztó történetek, amelyeket azok a nők meséltek el, akiknek sikerült elmenekülniük. Fiatal nők inkább öngyilkosságot követnek el, mintsem az IS fogságában éljenek.

 

Ezek a félelmetes, szélsőséges csoportok az ellenőrzésük alatt álló területeken szervezetten, kidolgozott gyakorlat szerint igázzák le és teszik erőszak tárgyává a nőket. A harcosokat jutalmazzák velük, majd megosztják ezeket a bűncselekményeket a közösségi médiában, hogy újabb embereket toborozzanak. XXI. századi technikával juttatják el középkori üzeneteiket a világ lakosaihoz.

A témával foglalkozó idei ENSZ-jelentés leírja, hogy miként használják a szexuális erőszakot etnikai és vallási kisebbségek zaklatására, miként válnak emberek célponttá vélt vagy valós szexuális orientációjuk miatt. A jelentés kiemeli a menekültek fokozott kiszolgáltatottságát. Hangsúlyozzák, hogy a megbélyegzés és a szégyen miatt sok nő, férfi és gyerek nem beszél arról, amit tettek velük. Akik pedig összeszedik az erejüket és bátorságukat, hogy beszéljenek, nem kapnak elég támogatást, segítséget. A jelentés 45 fegyveres csoportot sorol fel, államiakat, ellenzékieket egyaránt, melyek hitelt érdemlő információk szerint érintettek ilyen bűncselekményekben.

A jelentés a megoldás irányát is megmutatja. A múlt évben számos katonát, rendőrt és magas rangú tisztviselőt ítéltek el a fegyveres konfliktusokhoz köthető szexuális erőszak vádjával. A polgári és katonai igazságszolgáltatás megerősítése, kiépítése fontos, de nem elég.

A tűzszüneti és béketárgyalásokon a szexuális erőszakkal is foglalkozni kell, hogy az elkövetők ne kaphassanak kegyelmet. Több nőre van szükség a békefenntartásban és békeépítésben. A túlélők rendelkezésére kell állni orvosi, pszichoszociális, jogi és gazdasági szolgáltatásokkal, és támogatást kell kapniuk életük újraépítéséhez. Korai nemzeti és regionális előre jelző rendszerekre van szükség a szexuális erőszak terjedésének megelőzésére, hogy időben megkonduljanak a vészharangok, és meg lehessen akadályozni a kegyetlenségeket.

A múlt év megmutatta, hogy politikai akarattal és kitartó cselekvéssel csökkenthetjük a konfliktusok idején elkövetett szexuális erőszak mértékét. A haladás ellenére a nemzetközi közösségnek meg kell erősítenie ilyen irányú elkötelezettségét.

Meg kell kétszereznünk erőfeszítéseinket, hogy a bűnelkövetők ezentúl ne maradhassanak büntetlenek, az áldozatoknak biztosítsuk az igazságszolgáltatást és a jóvátételt, továbbá erősítsük a jogállamot. Mindez nagyon nehéz, de világszerte tízezrek élete, valamint globális közösségünk békéje és biztonsága forog kockán. Ezt a harcot nem veszíthetjük el.

*A szerző az ENSZ-főtitkár különleges megbízottja

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.
A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.