galéria megtekintése

Harapni muszáj

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 20. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Az MSZP pártértekezlete után a Fidesz közleményben rögzítette, hogy az emberek „nem kérnek többet a megszorításokból”, azaz az MSZP-ből. A Jobbik egy zsákba kötötte a Fideszt és az MSZP-t mint megszorító pártokat, s kijelentette, hogy ő majd kivezeti az országot „a folyamatos megszorítások zsákutcájából”. Az MSZP ellenzéki retorikájában is a megszorítás a kulcsfogalom.

A Fidesz pedig ellenzékben már akkor Bokrost megszégyenítő, szörnyű megszorításokról szónokolt, amikor Medgyessy Péter néhány bátortalan lépéssel próbálkozott, hogy az általa az egekbe tolt költségvetési hiányt visszafogja. Az LMP és egy csomó civil szónok és szervezet a megszorítások 25 évéről beszél. Itt minden csökkenő kiadási és növekvő elvonási tételnél általános vádként legitim szóhasználat a megszorítás.

A megszorításokról szóló vitának a nagyvilágban van értelmes kerete, amelyhez a szó sokféle jelentéséből a közgazdasági szakfogalmat (austerity) használják. Ez azt jelenti, hogy a kiadások csökkentésével és/vagy a bevételek (adóterhek) növelésével megpróbálják az államadósságot, az adósságterhet csökkenteni vagy recesszió esetén szinten tartani. Ezzel szemben lehet érvelni azzal, hogy ez rövid távon növeli a munkanélküliséget, csökkenti a vásárlóerőt, visszafogja a növekedést, és még sokféle negatív hatása van.

 

Ezzel szemben áll az elviselhetetlenné növekvő adósságteher veszélye. Valamikor be kell szedni kamatostul a pénzt, ami helyett ma kölcsönt veszünk fel. Aki a megszorításokra úgy általában nemet mond, annak az államadósság növelésére igent kell mondania. Csak így komoly és tisztességes. Hallotta már valaki azzal a nemmel együtt ezt az igent kimondani Magyarországon? Senki? Hát akkor most már tudjuk, hányan használják komolyan és tisztességesen a megszorítás vádját ebben az országban.

Minden költségvetési tétel vitatása lehet indokolt. A Fidesz költségvetései egyébként is tele vannak gyalázatos antiszociális merényletekkel. A megszorítás általános tagadásával azonban balról és jobbról azt az állampolgári felelősségérzetet pusztító illúziót táplálják, hogy jó párt választása esetén ki lehet lépni a költségvetési kényszerek és feszítések világából. Nem lehet! A leggazdagabb országokban sincs fájdalommentes költségvetés.

A kiadások szinte minden területen törvényszerűen felfelé, a közterhek lefelé törekednek, nincs olyan boldog állam a világon, talán egy-két olajsejkségen kívül, ahol ne kellene jól indokolható társadalmi igények tömegének ellenállni. A költségvetés mindig arról fog szólni, hogy melyik ujjunkat harapjuk, harapják meg. Ahol ezt nem veszik tudomásul, ott az összes ujj össze lesz harapdálva, de nagyon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.