galéria megtekintése

Harangoznak

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 24. számában
jelent meg.


Megyesi Gusztáv
Népszabadság

Ha minden igaz, akkor új harangozási rendet vezettek be Letenye község térségében. A Letenyemedia.hu tette közzé azt a presbiteri közleményt, amely szerint ha ezután, például, adóellenőr bukkan fel a környéken, a templom mindhárom harangját félreverik, majd a középső harangot még további öt percig kongatják, félóránként megismételve a processzust, egészen addig, amíg az ellenőrzés tart.

De már ha közlekedési rendőr alakja rajzolódik ki a távolban, egyenesen a nagyharangot hozzák működésbe, ha pedig munkaügyisek, tisztiorvosok és tűzrendészek is tiszteletüket teszik, akkor a kisharang szól folyamatosan, úgyhogy a lakosságnak minden esetben elegendő ideje marad a menekülésre.

Minderre azért van szükség, írja a közlemény, mert „amint azt a lakosság tapasztalta, a Török–Tatár időkre emlékeztető Rendőrségi, és egyéb Hatósági prédálások zajlottak le a faluban. Súlyos pénzekre bírságolták a közlekedőket (bicikliseket, autósokat, traktorosokat) a Kossuth utcára értelmetlenül kitett 30 Km tábláknál lesben álló Trafizós rendőrök, vagy a kisboltokat 20-30-50 ezer forintra büntető ilyen-olyan Hatóságok…”

 

Ismerve a magyar rendfenntartó szervek és hivatalok erős affinitását a bírságkiszabáshoz, a lakosság erőteljes és folyamatos harangozásnak lesz kitéve nagyjából januártól szilveszterig; olyan lesz az élet, mint a Rákóczi hadnagyában, amikor a harangkötél végén gyakorlatilag a nap minden percében csüngött valaki, csak akkor a labanc, nem pedig a magyar állam tört a falura. Meggyőződésünk, hogy a múlt felé való haladásban amúgy sincs megállás.

Nem úgy van az, hogy csak úgy visszalépünk például a Horthy-korszakba, aztán ott lecövekelünk, miközben a magyar múlt legalább ennyire dicsőséges korszakokat kínál újrahasznosításra. Múlt hétvégén, például, nem lehetett nem észrevenni Semjén Zsolt kormányfőhelyettes mosolygó arcán az áhítat rózsácskáit, midőn a budapesti postagalamb-olimpia megnyitóján a galambászatról mint kívánatos kommunikációs lehetőségről beszélt, egyszersmind a hősiesség és a hűség szimbólumának nevezve az egyébként ketrecbe zárt galambokat.

Egyik államtitkára pedig sokat sejtetőn jegyezte meg, hogy az Úr előbb teremtette meg a galambot, s csak utána az internetet. Ha internetadó nem lesz is, ez a kormány képes rá, hogy az egész informatikai ágazatot a nulláig visszafejlessze, a harangozást pedig állami monopóliummá téve visszaemelje régi fényébe. Vegyük már észre: nemcsak a napelem, de a miniszterelnöki mikrobusz kivételével az utóbbi kétszáz év valamennyi technikai vívmánya útban van a kormánynak. Ennek tükrében nem meglepő, hogy Szombathelyen huszártanfolyamot indítottak óvodások számára, de hamarosan iskolások és felnőttek is jelentkezhetnek, hogy kitanulják a huszárság fortélyait.

Ami bennünket illet, a tendenciát ismerve nincs kétségünk afelől, hogy előbb-utóbb a magyar szépkorúak egyre nagyobb tábora is csákóval a fején fejezi be földi pályafutását, hátralevő idejét lova hátán töltve, karján kedvenc sólymával, segge alatt másfél kiló sertéslapockával; ez a minimum, amit honfoglaló ősei elvárnak tőle.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.