galéria megtekintése

Hapci

1 komment


Tamás Ervin

Úgy tűnik, hogy a magunk mögött hagyott társadalmi berendezkedés egyik legmakacsabb, máig tartó kísérőjelensége a parlagfű. Kiirthatatlan. Pollenje kormányról kormányra száll, a parlagfű makacsul és háborítatlanul virít minden rezsim alatt.

Tudjuk, hogy a látszólag pofonegyszerű feladatokba törik bele leginkább az ember bicskája, de azt hittük, össztársadalmi szinten ez máshogy megy. Ha a gyomnövénytől való megszabadulás nemzeti üggyé magasztosul, irtására mozgalmak, alapítványok, parlamenti törvények születnek, sőt akár adónk egy százalékát is felajánlhatjuk a nemes célra, a parlagfű behúzza fülét-farkát, és soha többé nem tüsszögünk miatta.

A botanikán túllépve azonban elérkezünk a politikatörténet peremére, s azonnal találkozhatunk a szokásos rizsával, miszerint a szocialista kormányok, hiába a többpárti konszenzus, sokáig szabotálták a végrehajtást, de jött a Fidesz által vezetett koalíció, s hipp-hopp megszervezte a hasznavehetetlen növény elleni totális harcot. Maga Selmeczi Gabriella jelentette be, hogy a parlagfű-mentesítési program számíthat a közmunkásokra, ahol szükséges, erdőtelepítésre, a belterületeken pedig olyan pályázatok kiírására, amelyek a zöld felületet növelik. Megfelelő hatáskörrel rendelkező egyszemélyi felelőst és 9 milliárd forintos költségvetési támogatást kell biztosítania a munkálatokhoz. Nem volna Fidesz a Fidesz, ha ezt követően nem indított volna el piárkampányt: 2011-ben maga Áder János állt a közadakozás élére.

 

Ennek immáron öt éve, és ismét nyakunkon a parlagfű 8-10 hetes főszezonja, a politikailag érzéketlen pollenek pedig ugyanolyan önfeledten fognak cikázni a levegőben, mint korábban. Az allergiában szenvedők ebben az időszakban hajlamosak általánosítani, hogy az ország mindig mindenben így jár, iroda születik, pénz eltűnik, probléma marad.

Holott a parlagfű természeténél fogva más: rendszerszerű irtásából politikailag kevés a betakarítható haszon, de sok vele a dolog. Kár tehát a rengeteg energiáért, hiszen minden szezonnak vége van egyszer, szerencsés esetben elég egy kiadós eső is – volt-nincs tüsszögés. Az illetékes civil szervezet vezetője mégis makacsul állítja, hogy a pollenkoncentráció szintje évek óta változatlan, volt, amikor az ellenőr maga kérte, hogy hagyjanak föl a bejárással, mert rosszul van. A hvg.hu két éve nem száll le arról, hogy megtudja, az illetékes minisztérium mire költötte az egy százalékokból, adományokból befolyt tetemes összeget.

Igen, kapott belőle nőegylet, horgászklub, birkózóegyesület, nyírtak is eleget, hogy megvehessék a cipőtisztító gépet meg a negyvenezres lábbelit. A Parlagfű No Egyesület vezetője nem akarja megérteni, miért hagyják figyelmen kívül minden javaslatukat, miért csak mostanában kaptak végleges választ 2014-ben küldött levelükre, miért nem ér rá soha beszélni velük a miniszter. Nem érti, mert nem látja a parlagfűtől az erdőt. Aprócska projekt ez a többihez képest. Azok meg ehhez képest. Mit szólnának az allergiától mentesek, ha mi állandóan csak ezzel foglalkoznánk? Tessék már belátni – minden akciónak vége van egyszer. Hogy azután újra kezdődjön.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.