galéria megtekintése

Hanyatlás

6 komment

A szerk.

Boross Péter egykori miniszterelnök tegnap akkorát nyilatkozott, hogy azóta is csak pislogunk, mint a rimóci nyúl – vagy hogy a palóc szubkultúrában kevésbé járatosak is tudják mihez kötni, mint az ibizai partiarc.

Boross úr szerint 1945-ben olyan intellektuális elzüllés és szellemi hanyatlás indult el Magyarországon, amit máig nem sikerült kiheverni. Ahogyan tudományos körökben mondják: szép teória, akár igaz is lehetne.

Rögzítve ugyanakkor azt a történelmi tényt, hogy az 1945 utáni két év – egészen a kommunista választási csalásig – az összes bajával, a szovjet megszállással és a jóvátételnek nevezett kifosztással együtt is a magyar múlt reményt keltő időszakainak egyike volt, érdemes fölhívni a volt kormányfő figyelmét: az úgynevezett szocializmusban Magyarország az iskolázottság terén többé-kevésbé felzárkózott Európához, néhány kulturális mutató (színház- és könyvtárlátogatás, zenei nevelés, irodalom és filmművészet) terén pedig túl is haladta
a nyugati országok átlagát.

 

Általános leépülésről tehát, különösen az 1945 előtti időszakhoz képest, objektív értelemben semmiképpen sem beszélhetünk.

Amire a kezdeti Fidesz-fóbiáját mára feltétlen Orbán-imádatra cserélő Boross gondolt, az talán a morál válsága lehet, de a „mihez képest" kérdést itt sem haszontalan föltenni. Merthogy egyrészt, az élet- és vagyonelkobzásban a '45 előtti rezsimek sem teljesítettek éppen rosszul, másrészt, ha pontosak a megfigyeléseink, erkölcsi kérdésekben ez a mostani, 1990 vagy akár 2010 utáni kor, sőt maga a morális rendszerváltást vizionáló Orbán-kormány sem tette túl magasra a mércét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.