galéria megtekintése

Hankiss kalandja

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 02. számában
jelent meg.


Horeczky Krisztina
Népszabadság

Néhány napja retrócsemegével kínálta az ATV nézőit Friderikusz Sándor, amikor Hankiss Elemérre és „a magyarországi demokratikus vitakultúra hamvába holt csírájára” emlékezett. Az hommage-ban részleteket vetítettek a január 10-én elhunyt szociológusnak az első szabadon választott Országgyűlés kulturális bizottsága előtti, 1992-es meghallgatásából.

A háromnapos, hajdanán a köztévében sugárzott (!), tavaszi koncepciós színjáték során arról szavazhattak a parlamenti képviselők, alkalmasnak találják-e Hankisst a Magyar Televízió elnöki pozíciójának további betöltésére. Friderikusz mostani vendége, Gombár Csaba, a Magyar Rádió volt elnöke rácsapta az ajtót erre a bizottságra, kutyakomédiának minősítve azt, amit sorstársa „kaland”-nak tartott, és főleg annak is élt meg.

Így a homo ludens csillogó koboldszemmel közölte az asztaltársasággal: örvend a „meghívás”-nak, amint a miniszterelnök, a kormány és a két médium elnöke közötti összeütközésnek is. Hiszen egy új demokráciában mód adódik nyilvános küzdelmek során tisztázni a játékszabályokat, a függőségeket és a függetlenségeket – „nem hátsó szobákban politizálgatással próbálni ezeket megoldani”. Őt idézve: „Örülök tehát, hogy a konfliktus megszületett. Nem én provokáltam ki, ellenkezőleg. Igyekeztem elhárítani. De ha már megvan, akkor örülök, hogy a nyilvánosság előtt, akármilyen nehéz út is ez, de végigjárjuk, mert ebből mindannyian tanulunk.”

 

Huszonhárom év múltán ámulatba ejtő, megrendítő és fölvillanyozó élményt nyújt az ítélethirdető Csurka István által „esküszegő”-nek nevezett Hankiss Elemér. Aki (ön)ironikusan sorolja, hány „alkalmassági vizsgán” vett részt, a katonaságon túl megemlítve 1957-es vizsgálati fogságát és 1969-es eltávolítását a honi szellemi életből. Aki a pártoktól, kivált a kormánytól független, semleges, verseny- és piacképes közszolgálati médiumokról beszél, miközben, adut adva a döntnököknek, elmondja, mely kelet-európai országokban működnek kormánytelevíziók, szócsőként.

Majd a „szomorú mulatság” végén, az utolsó szó jogán „nagyságos, méltóságos és tekintetes képviselő urak”-nak szólítja a kormánypárti többséggel az alkalmatlanságára voksolókat, érzékeltetve, „Tisza Kálmán-i demokráciahangulat” lengi át őket. Amely – jelzi – domináns, egyhatalmi párturalom elvével ebben az országban nem lehet „flörtölni” a „legjobb szándékok” ellenére sem.

Merthogy Hankiss – a médiaháború frontvonalában is – hitt a legjobb szándékokban, a jó lelkiismeretben, holott a szenvedély, az előítélet, az elfogultság, a nyers hatalmi harc és pártérdek ülte a torát. De ő „a vita komoly látszatá”-t értékelve, a kudarcot „jó próbálkozás”-nak nevezve adott hangot abbéli örömének, hogy részt vehetett egy bár egyelőre bicebóca stílusgyakorlatban.

A „flörtből” szörnyű házasság lett. És most szembesülhettünk azzal, hogy az értünk többé nem aggódó, rendíthetetlen Hankiss Elemér mire is okított oly szelíd alázattal – de sosem tanultak tőle semmit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.