galéria megtekintése

Hamvas báj

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 14. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Orbán Viktor, ha értené, miket beszél az igazságügy-minisztere, üstöllést kirúgná. A minisztérium honlapjára kitett közlemény szerint Trócsányi László azt mondta ugyanis hétfőn a Francia Intézetben, hogy az Európai Unió olyan értékközösség, amelyben a viták nyelve a jog. Mielőtt a nézeteltérések elmérgesednének, nézzük meg, „hogyan rendelkezik az EU-jog, és ha szükséges, menjünk perre”. Ez az ellentéte az Orbán-kormány stratégiájának: tesszük, amit akarunk, aztán az EU érvényesítse a jogát velünk szemben, ha tudja. Ez a stratégia arra a feltevésre épül, hogy az EU-ban a viták nyelve nem a jog, hanem a politikai érdek, ezért az elvtelen pártcsalád politikai ellenszolgáltatások fejében jelentős részben megakadályozza az uniós jogok és elvek érvényesítését a regnáló magyar rezsimmel szemben.

Nem a magyar kormány szokott perre menni Európában, hanem ellene szoktak. E perekben a magyar kormánynak annyi esélye van, mint a hóembernek a riói maratonin. (Ezt a hasonlatot Orbán Viktor alkalmazta az MDF-re az 1994-es választások előtt.) A magyar kormány pedig – legyen szó a menekültekről, a szegregációról, a bírák nyugdíjazásáról, az egyházak diszkriminálásáról, a tényleges életfogytiglanról, a börtönviszonyokról stb. – addig és úgy szabotálja az őt elmarasztaló ítéleteket, ameddig és ahogy csak tudja, s arra épít, hogy a jogsértés és annak elítélése között megvalósulnak a jogsértés céljai.

„Válság vagy alkalmazkodás” – ez a választási lehetőség szerepelt annak a konferenciának a címében, ahol a miniszter úr megnyilvánult, s ahol tanúnak hívta Hamvas Bélát, aki szerint a válság az emberiség alapállapota, nem valami különleges dolog. Nos, Hamvas ezt a tételét épp azokkal szegezte szembe, akiket Orbán egy ideje majmol, s akik már Hamvas gyerekkorában is a Nyugat válságáról papoltak: „Nincs itt vége semminek, nem alkonyodik a nyugati kultúra, semmi sem megy tönkre. A világ változik, de ez a természete.” Hamvas szerint a két és fél ezer éves válságon akkor juthatunk túl, ha leásunk a gyökeréig, az pedig ott van, ahol a „proton pszeudosz”, az első és az európai kultúrán végigvonuló nagy hazugság, mely „magas eszmékre, keresztény vallásra, morális értékekre hivatkozik, de azokat nem veszi komolyan, és megvalósításukat meg sem kísérli”.

 

Egyébként is, hogy veheti Hamvas Bélát a szájára egy „nemzeti kormány” minisztere? Hamvas a nemzeti partikularitásokat tagadó univerzális szellemi orientáció embere volt. Életművének legjobb ismerője, Dúl Antal írta róla, hogy nála „nemzetközibb gondolkodót lámpással sem találhatnánk”. Szélsőségesen nemzetellenes tanokat hirdetett. „Nemzet, vagy nép a torzultságnak valamely állandósult és tömegesen jelentkező alakja, s erre, akik eltorzultak, különösen büszkék szoktak lenni. Nemzethez tartozni annyit jelent, mint azonos módon deformáltnak lenni, ezt a deformáltságot dicsőíteni, a többit pedig megvetni.” Ezt speciel a németségről szóló írásában írta, de a magyarságról sem gondolt mást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.