galéria megtekintése

Halk öröm

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 05. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Civil önkéntesek százai étellel és itallal, szeretettel, emberi szóval segítik a hozzánk érkező és általában korántsem szívesen fogadott menekülteket. Tudjuk, és köszönet érte. Csak éppen a média egy részét és az internetet elárasztó gyomorforgató megszólalások, szövegek áradatát olvasva, borult agyú honfitársaink utcán vagy buszon eleresztett megjegyzéseit hallva gyakran lehet olyan érzésünk, hogy Magyarországon ijesztően nagy a fogadókészség a kormányzati uszításra.

A Tárki mostani felmérése azonban némi reményt ad. Elég vegyes ugyan a kép, ünnepelni tehát egyáltalán nincs okunk.

A Dél-Alföldön megkérdezettek körében például senkit nem találtak a kutatás során, aki idegenbarát lett volna. Az idegenellenesség mértéke továbbra is magas.

 

Mégis: egy visszafogott, szerény és halk hurrát talán megengedhetünk magunknak. A fideszes gyűlöletgépezet az év eleje óta egyre magasabb fokozaton működik, már az is szép eredmény lenne, ha az idegenellenesség nem növekedne. A Tárki vizsgálata viszont ennek pontosan az ellenkezőjéről tanúskodik, arról, hogy az elmúlt hónapokban még csökkent is. Ráadásul észrevehetően, jelentősen.

Az előző ilyen felmérés áprilisban készült. Gondoljunk bele: még csak ezt követően árasztották el az országot az úgynevezett nemzeti konzultáció plakátjai.

A kormány vállalkozása nem egészen jött be. Mind többen akadnak olyanok, akik képesek megőrizni – vagy visszaszerezni – józan eszüket, és a kategorikus elutasítás helyett mérlegelnék, kiket szeretnének látni az országban, és kiket nem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.