galéria megtekintése

Hajrá, Novajok!

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 10. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Amondó vagyok, hogy Takarékos Mancikát be kell juttatni a novaji önkormányzatba képviselőnek. Ott a helye Kaló Marika, Őszi Vencelné Emese és Derdák Manci mellett, mindjárt Pintérné Dobó Tünde jobbján, akinek édesapja a szaxofonos Dobó Pityu, anyja pedig Prokaj Piroska, az asszonykórus oszlopos tagja.

Ebben a pici bükki faluban olykor a köd is napokig időz, de ha felszáll, rögtön látni, milyen takaros népek laknak errefelé. A szódás a kapu elé rakja a szikvizet, a tojásos helybe jön, tyúkot vagy kacsát is lehet rendelni, mert még nevelgetnek az emberek tyúkot meg kacsát. Sőt, tehenet is tartanak udvarnál, így a bocitej is frissen jön, nem vizezi fel a gazda, nem érné meg, másnap nem venne tőle tejet senki.

A község határának egynegyedét erdő képezi, ahol szép számmal élnek kisvadak: ezt olvasni a falut méltató leírásban, ami becsülendő önmérsékletre és valóságtiszteletre vall. Elvégre írhatták volna azt is, hogy a falu határában szép számmal élnek nagyvadak. Úgyse ellenőrizné azt senki, hogy vaddisznó bóklászik hajnalonta az tölgyesben, vagy csak mókus fötri a száraz avart, hátha talál alatta makkot, mogyorót. Azt is megtudjuk, hogy több gyurgyalag-madárfészket is őriz itt a Novaji Zöldszíves Csoport, az évi középhőmérséklet tíz fokhoz közelít, s a napsütéses órák száma 1900 körüli.

 

Beragyogja a napfény a novajiakat.

Aznap kaptam meg az Együtt Novaj Fejlődéséért csoport választási szórólapját, amikor bedobtak egy City Eger nevű újságot is a postaládába. A novajiakén egy zöld bokor előtt ott áll az egész csapat, semmi csicsás háttér, semmi fakszni. Ott van köztük Takarékos Mancika is, akit nem azért hívnak így, mert a fogához veri a garast. Persze lehet, hogy a fogához veri, de ez nem derül ki a szórólapból, az viszont igen, hogy hosszú évekig a helyi takarékszövetkezetben dolgozott, és az igazi neve nem is Takarékos Mancika, hanem Nagy Istvánné. De ezen a néven biztosan hiába keresnénk őt a faluban, csak néznének ránk a novajiak nagy szemekkel, hogy ők bizony olyant nem ismernek. Áll csinos, barackvirágszínű selyemblézerben, mellette a többiek. Mindenki a legszebb ruháját vette fel, egy stylist biztosan találna rajtuk kivetnivalót, egy sminkes szebben kifestené őket, de nekem épp ez a pőre valóság tetszik, ez a bájos esetlenség, amivel ez a néhány lelkes ember olyannak mutatja magát, amilyen.

Aztán itt van ez a másik, a profi szórólap, ahol elébb a miniszterelnökkel van egy kétoldalas nagy beszélgetés, aztán az egri polgármesterrel ugyanekkora. Előbbiről megtudjuk, hogy a Dallasból Jockey Ewing a kedvence, utóbbi viszont Pamelát csípi jobban, egyik a fügét szereti, másik a görögdinnyét, emez a fociért rajong, amaz a vízilabdáért. Hatásos tördelés, ütős fotók, nagyvadas szalagcím. „Egerre minden magyar ember figyel.”

Hát, vagy figyel, vagy nem. Én például, pedig magyar vagyok, mi több, egri is, most inkább Novajra figyelnék egy kicsit. Meg a Novaj-félékre. A Novajokra, ha úgy tetszik. És a Takarékos Mancikákra meg Kaló Marikákra, akik helyi szervezésű jógafoglalkozásokra járnak, s azt mondják, boldogok fiaik és unokáik szeretetében, társaságában. S reménykednek, hogy valamikor majd dédunokáik is úgy szeretik a falut, ahogy ők most. Hogy lesz még mit szeretni. S lesz még kinek.

Úgyhogy: hajrá, Magyarország, hajrá, Novajok!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.