galéria megtekintése

Háború közi állapot

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 15. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Magyarország tagja az EU-nak és a NATO-nak, amely szolidáris az ukránokkal, és meg akarja fékezni az orosz nyomulást. Részesei vagyunk az oroszokat sújtó szankcióknak is. A magyar miniszterelnök eközben intim partneri viszonyt ápol az orosz elnökkel, titkos alkukat köt vele, és ha van alkalma, gyengíti az ukrán pozíciókat.

Az egyik fő front most az orosz segélyszállítmányoké. Az orosz zsoldból fizetett kelet-ukrajnai különítményeseket az ukrán erők kezdték felmorzsolni, központjaikat bekerítették. Az ukrán hírszerzés kiderítette, hogy ekkor Igor Girkin, más néven Sztrelkov, az orosz GRU (katonai hírszerzés) korábbi tisztje azt üzente munkaadóinak, hogy avatkozzanak be a harcokba, mert ha nem, ő és csapatai visszavonulnak Oroszország területére. Girkin nemzeti hőssé nőtte ki magát az orosz médiában az elmúlt hónapokban. (Tegnap viszont lemondott az úgynevezett donyecki köztársaság védelmi miniszteri posztjáról, de „más fontos beosztásban” folytatja.)

Moszkva nemrég humanitárius segély ürügyén indított egy fehérre átfestett, egyházilag megáldott katonai oszlopot a szeparatistáknak. Az elemzők szerint Vlagyimir Putyin nem engedheti meg magának, hogy veszni hagyja az általa kreált szakadár álállamokat Donyeckben és Luhanszkban. Már korábban is át-átlőttek az orosz katonák az előrenyomuló ukránokra, harckocsikat és légvédelmi rakétákat is kaptak a szakadárok, akiket orosz specialisták irányítanak. Az orosz nemzetbiztonsági tanács ülésén már nagyobb mértékű beavatkozást latolgattak a múlt hét végén.

Úgy tudni, intenzív telefonforgalom zajlott a Kreml és a nyugati vezetők között. Feltehetően ennek következtében álltak le az invázióval, illetve, festették át békemisszióvá. Ezzel egy időben szólalt meg az orosz állami hírtelevízióban Vlagyimir Zsirinovszkij, dumaképviselő, akit szélsőséges nacionalistának neveznek, pedig csak az orosz hatalom őszinte megmondóembere. Harmadik világháborúval fenyegette meg „Európát”, mondván, első lépésben elsöprik a balti államokat és Lengyelországot. Szerinte az orosz elnök már döntést hozott, és az EU politikusai jól teszik, ha gyorsan kapcsolatba lépnek az orosz diplomácia fejével, hogy elodázzák a támadást. (Zsirinovszkij persze bohóc, de érzi, mit kívánnak tőle, és azt ki is mondja.)

 

A hírekben és nyilatkozatokban sok a találgatás, félrevezetés, de hát a műveletet egy olyan férfiú irányítja, aki a KGB-ben szocializálódott. Grigorij Javlinszkij orosz liberális politikus mondta Putyinról, hogy a hírszerzés tanfolyamain két dolgot sajátított el: a beszervezést és a különleges műveleteket. Utóbbiak napi részei a nagyhatalmi politikának. A beszervezés is. Részben az európai nacionalista szélsőjobbot vásárolta meg, részben szolid EU-s politikusokat és kormányokat is. A neonácik beszervezése olcsóbb, de a választott politikusoké távlatosabb. Ukrajnában a „demokratikus opció” nem jött be, ezért indított Oroszország lopakodó területszerző háborút. A történetnek csak az elején járunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.