galéria megtekintése

Háború a menekültek ellen

27 komment

Lydia Gall

Miféle bűnt követtünk el, hogy negyven rendőr vesz körbe minket? Mintha azt gondolnák, terroristák vagy bűnözők vagyunk – meséli Khatoon, az Irakból érkezett 48 éves jazidi nő, akinek több családtagját túszul ejtette vagy meggyilkolta az Iszlám Állam. Egy hónapja kényszerül arra, hogy a magyar határnál, a sárban várakozzon, míg benyújthatja a menedékkérelmét.

Khatoon pontosan látja a helyzetet. Az elmúlt két évben súlyos állapotokat találtam a táborokban. Gyermekeket tartottak fogva. Olyan, visszaélésekre lehetőséget teremtő jogszabályokat fogadtak el, melyek célja az volt, hogy a menedéket keresőktől megtagadják a védelmet. Durván visszatoloncolták őket a szerb–magyar határra. Nem kétséges: a hatóságok arra számítanak, hogy ezek a visszaélések el­riasztják a többi menedékkérőt.

Az elmúlt hónapokban a magyar kormány feltüzelte a menekültekkel és a migránsokkal szembeni idegenellenességet. Ezen a téren igen messze ment, és nem kímélte a költségeket. Gyűlölködő üzenetekkel hányta tele az országot. A menedékkérők és a menekültek életét megnehezítő új törvényekkel egy időben a döntéshozók és a magas rangú politikusok migránsellenes retorikája is mindennapossá vált.

 

A menedékkérőket és a menekülteket olyan „betolakodóknak”, „potenciális gyilkosoknak” állítják be, akiknek egyetlen céljuk a nyugati civilizáció lerombolása, a kereszténység és a nyugati kultúra eltiprása. Júliusban maga Orbán Viktor miniszterelnök is „méregnek” nevezte a migrációt.

A kormány nem hajlandó betartani azt a kötelező érvényű uniós megállapodást, amely a menedékkérőknek az uniós tagállamok közti méltányos elhelyezését szorgalmazza. A mintegy tízmilliós népességű Magyarországnak csupán 1294 menedékkérőt kellene elhelyeznie, de a kormány még e rendelkezés megvalósítása elé is falat emelt, és a megállapodást az Európai Unió bíróságán támadta meg.

Orbán Viktor miniszterelnök október másodikára országos népszavazást hirdetett, amelyben azt kérdezi a magyaroktól, akarják-e, hogy az Európai Unió a magyar Országgyűlés hozzájárulása nélkül róhasson ki menekültkvótát az országra. Júliusban a kormányzat közpénzből finanszírozott országos plakátkampányt indított, amely ilyen kérdéseket tesz fel: „Tudta? A bevándorlási válság kezdete óta Európában több mint 300-an haltak meg terrortámadásban”; „Tudta? Brüsszel egy városnyi illegális bevándorlót akar Magyarországra telepíteni”; „Tudta? A bevándorlási válság kezdete óta ugrásszerűen emelkedik a nők elleni zaklatások száma Európában”.

Az államilag finanszírozott dezinformációs idegengyűlölő kampány a magyar adófizetőknek 18 millió dollárba kerül – ez 13 500 dollár egy-egy menedékkérőre vetítve, akinek befogadását az Európai Unió Magyarországtól kérte. Képzeljük el, ha ezt a pénzt inkább a körülmények javítására fordítanák a befogadóállomásokon vagy a menekültek és a menedékkérők integrációját segítő programokra fordítanák, Magyarország uniós kötelezettségeivel és a többi tagállammal közös felelősségével összhangban...

Marabu rajza

A kormánypárti média a kormányzat menekültellenes propagandáját visszhangozza. Az állam által ellenőrzött MTVA televízió a júniusi labdarúgó Európa-bajnokság és az augusztusi olimpiai játékok alatti a közvetítési szünetekben gyakran sugárzott migránsellenes „híreket”, amelyek a menedékkérőket és a menekülteket bűnözőkként, terroristákként és az európai jóléti rendszerek élősködőiként jelenítették meg.

A média és a politika ritkán vagy sosem említi az európai menekültválság kontextusában azokat a háborús eseményeket, azokat az elnyomó rendszereket, azokat a szörnyűségeket, amelyek elől ezek az emberek menekülnek. Ellenkezőleg: a migránsellenes kórus egyre bővül. Nemrégiben George Schöpflin, a kormánypárt európai parlamenti képviselője azt javasolta Twitter-üzenetében, hogy a Szerbiával közös határon felállított kerítésre disznófejeket kell kitűzni, hogy a Magyarországra készülő muszlim bevándorlókat elrettentsék.

Toroczkai László, a szélsőjobboldali Jobbik alelnöke és a magyar–szerb határ közelében fekvő Ásotthalom polgármestere büszkén posztol a Facebookra olyan képet, amely arccal a földre tepert, a hátuk mögött összekötözött kezű menedékkérőket és migránsokat ábrázol. A kép mellett az a szöveg áll, hogy: „Ásotthalmi védelem–Erőszakos betolakodók 1:0.”

A magyar civil társadalom és az alternatív média minden tőle telhetőt megtesz a gyűlölethullám ellensúlyozása érdeké­ben. A Kétfarkú Kutya Párt – egy olyan csoport, amely politikai pártként regisztrálta magát, hogy nézeteit szatirikus eszközökkel terjeszthesse –, ellenkampányt indított. A kormányzati kampány plakátjait imitálva a saját üzeneteit teszi közzé. Például ezt: „Tudta? Egy átlagos magyar több ufót lát élete során, mint menekültet.”

Az Európai Unió mindeddig nem szólalt fel sem az idegengyűlölő menekültellenes kampány, sem a magyar határon végrehajtott erőszakos intézkedések ellen.

Khatoon – akinek nevét a védelmében megváltoztattam – még mindig a sárban várakozik arra, hogy menedékkérelmét benyújthassa. Egy olyan kormány várakoztatja ott, amely nem sajnálja a pénzt arra, hogy az embereket elriassza Magyarországtól. Politikája nyomorúságos, jogilag bizonytalan helyzetbe hozza azokat, akik hónapok óta sorban állnak azért, hogy benyújthassák menedékkérelmüket, és tarthatatlan körülményeket teremtett azon keveseknek, akik már védelmet kaptak. Khatoonra még számos megpróbáltatás vár.

A szerző a Human Rights Watch kutatója 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.