galéria megtekintése

Háborgásjog

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 31. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Nincs abban semmi meglepő, hogy a pártok homlokegyenest ellentétesen ítélik meg a katonai bíróság által a főrendőrök perében csütörtökön kihirdetett nem jogerős ítéletet. A Fidesz felháborítónak tartja a verdiktet, mondván, csak két vádlottat mondtak ki bűnösnek, és ők is csak a lehetséges legenyhébb büntetést kapták. Megrovást.

„Ennél súlyosabb ítéleteket kaptak 2006 őszén koncepciós eljárások során az ártatlanul bántalmazott tüntetők” is, háborgott közleményében a vezető kormánypárt frakciója. Gyurcsány Ferenc ezzel szemben annak a jobboldalon népszerű összesküvés-elméletnek a cáfolatát olvasta ki az ítéletből, amelyet újra elővett a Fidesz, hogy tudniillik: „A rendőri vezetők politikai megrendelésre és politikai céllal cselekedtek, szakmailag hibás és aránytalan döntéseket hoztak.”

Gyurcsány erre reagálva emlékeztetett rá, hogy már az ügyészségi nyomozás alatt sem találták nyomát a hatóságok annak, hogy az utcai zavargásokat az akkori kormány vezetői szervezték, provokálták ki, továbbá, hogy a rendőri túlkapások valódi oka a kormány, illetve a kormányfő közvetlen megrendelése lett volna. Mindezt azonban eddig is tudtuk. Aki akart, már két éve folyamatosan háboroghatott, hogy a vádlottak padjára ültetett főrendőröket csip-csup ügyekkel vádolták csak meg.

Olyanokkal, mint például hogy nem léptek fel határozottan a parancsmegtagadó beosztottjukkal szemben (aki ellen vádat sem emeltek), nem voltak megfelelően felszerelve az MTV székházát védő rendőrök, és nem indítottak vizsgálatot a túlkapásokban érintett vagy az azonosító jelet nem viselő beosztottjaikkal szemben. Hol vannak ezek a bűnök azokhoz képest, amelyeket a hamis rendőri jelentések alapján ártatlanul elítéltek ellen, vagy amit gumilövedéktől maradandó sérülést szenvedők sérelmére követtek el? – kérdezik sokan.

 

És ahogy nem tudjuk továbbra sem, hogy ki tüzelte fel az MTV ostromlóit (Gyurcsány beszéde aligha, mert akkor nemcsak pár százan, hanem a téren álló több ezer ember is megrohanta volna az épületet), azt sem tudják kilenc évvel az események után, hogy miért viselkedett béna kacsa módjára a rendőrség és a rendőri vezetés aznap. És még sorolhatnánk a megválaszolatlan kérdéseket.

De a politikának az is elég, ha olykor felháborodhat. A Fidesz így még jó párszor kritizálhatja a felháborító és enyhe ítéletet.Még akár Polt Pétert is kérdőre vonják a parlamentben, hogy miért csak ilyen piti bűntettekkel vádolták meg a rendőri vezetőket, és hogy miért nem ült a vádlottak padján Gyurcsány Ferenc is. Bár valószínűleg az nem lett volna jó a Fidesznek, ha megteszik. Gyurcsány, a vádlott túl nagy médiafigyelmet kapott volna.

Nem. Jobb mindenkinek így, hogy Gyurcsány győzelemként hivatkozhat az elévülés miatt felmentett rendőrökre, a Fidesz meg háboroghat a megtorlatlan szemkilövetés miatt. Mindenki eljárja a maga táncát, és még aki mást is tehetne, szintén tesz arra, hogy amúgy mi is történt valójában, és azért ki a felelős.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.