galéria megtekintése

Ha majd

8 komment


Doros Judit

Ha majd a Tisza-tó mellé költözött holland házaspár nem rejti el autóját, amikor megy hozzájuk a következő vízvezeték-szerelő, mert az addigiaknak a külföldi rendszám láttán háromszor olyan vastagon fogott a ceruzájuk. Ha majd a bükki faluban letelepedett magyar feleség nem dugja el angol férjét a hátsó szobába, amikor mesterember érkezik, mert az angol szó hallatán ott is megszalad a tinta. Ha majd a somogyi kis faluban nem kezdenek sajátos konyhakerti művelésbe: reggelente kiteszik a nagy faládikákat a napra, teli a szépen növekvő veteményessel, estére meg beviszik a kiskonyhába, másként reggelre már csak hűlt helyét találnák répának, zellernek, kalarábénak. Ha majd a miskolci kisbolt huszonéves eladója nem tart vadásztőrt a derékszíján, amivel kérésre, szívességből kettészeli ugyan a zsemlénket, de sokkal inkább tolvajűzőként hordja.

Ha majd a tizenegyedikes gyerek nem azzal a hírrel jön haza egy napsütötte februári napon, hogy egy év múlva közgazdaságtanból kötelező emelt szintű érettségit kell tennie, miközben Balog miniszter előtte mondta – ezek szerint hazudta – a pofánkba miskolci fórumán, hogy érettségi előtt két évvel legfeljebb „apró formai kiigazítások" lehetnek, semmi érdemi. Ha majd egy ilyen fórumra nyugodtan bemehetnek a sajtó munkatársai, és nem kell szülőnek álcázva magukat, a hátsó sorban meglapulniuk, hogy érdemi információkat szerezzenek a nyilvánosságot érdeklő eseményről. Ha majd a fórum végeztével nem kutyafuttában intézik el őket, húszuknak összesen négy kérdés lehetőségét megadva a „door step" (jaj!!!) sajtótájékoztatón.

Ha majd a kényszervállalkozó kertésznek, kőművesnek, tetőfedőnek nem kell novembertől februárig kifizetnie maga után a havi nyolcvanezer forintos járulékot, akkor is, ha ezekben a hónapokban egy fillér bevétele sincs. Ha majd a nyugdíjas skót pék ennek hallatán nem tapos bele a fékbe, nem áll félre az út szélére, s nem mondja azt megnyúlt arccal, hogy ­bizonyára nem egészen jól fogalmaztunk, mert ilyen égbekiáltó baromságot még életében nem hallott.

 

Ha majd a híres magyar üzletlánc lestrapált eladójának jut pénze arra, hogy befestesse lenövő, őszülő tincseit. Ha majd halottunk anyakönyvi kivonatát nem egy érzéketlen műkörmös maca intézi a kórházban, miközben a gyász szó ízlelgetéséig letaglózottságunkban még el sem jutunk. Ha majd nem a szülők festik ki az óvodát, és nem az anyukák varrják meg a gyerekek takaróját. Ha majd a szomszéd nem épít két méterrel magasabb házat, csak azért hogy két méterrel magasabb házat építhessen. Ha majd tiszták lesznek az autópálya melletti nyilvános vécék. Ha majd csak egy üveg fehérborral megyünk vendégségbe. Ha majd a kocsinkat nem azért cseréljük nagyobbra, mert ettől jobb pasinak érezzük magunkat, hanem mert jön a negyedik gyerek.

Ha majd.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.