galéria megtekintése

Gyurink

9 komment


Batka Zoltán

Matolcsy Györgynek sikerült a nagy mutatvány: az MNB alapítványokba átemelt adófizetői pénz tényleg elveszítette közpénz jellegét. Félmilliárd folyt például az unokatesó – pontosabban a hírportálja – zsebébe, de dobtak némi koncot a jobb híján a Fidesz-értelmiséget jelentő Bubódoktoroknak – Lovas, Boros, Fricz „következményeknélküliország" Tamásnak. A támogatásokon túl a szerződésállományból pedig az unalomig ismert fideszes csatársor nevei tűnnek fel, Mészáros, Tiborcz, Garancsi.

A folytatás is megjósolható: a főügyésznek nevezett Polt Péter rövidesen kivizsgálja, hogy az MNB-alapítványokat felügyelő felesége, Poltné Palásthy Mariann sértett-e törvényt (nem), a TV2 élőben közvetíti egy egész alom kétfejű macskakölyök születését, a Fidesz pedig kiad egy közleményt, miszerint Gyurcsány. Esetleg Bajnai.

Végül is ha őszinték vagyunk, az MNB-s lenyúlás, a maga pőre tömegszerűségében tényleg nem olyan nagy durranás. Ha a fura, százmilliárdos kötvényvásárlásokat és az ingatlanokat nem számoljuk, így első blikkre közvetlenül olyan 2-3 milliárdról lehet szó. Mostanában Mészáros Lőrinc gazdájának egy napja kerül nekünk ennyibe. Mi pedig akár, mint valami szappanoperában, még drukkolhatnánk is Gyurinknak, hogy a valaha csöndes, esetlen, szégyenlős egyetemista, majd az évtizedeken át a háta mögött kiröhögött közgazdász rút kiskacsának is sikerül-e kiskirályfivá, pontosabban ukrán–orosz típusú oligarchává válnia? Szóval az egész MNB-lenyúlás, így, a történelmi kontextusába illesztve egyelőre inkább egy nagyra nőtt, de pitiáner, mint földrengető dolog.

 

Lenne.

Csakhogy van egy probléma. Nagy. Ha Mészáros Lőrinc gazdája néha nagyot lop, az ugyan irritáló, de nem feltétlenül veszélyes az országra. Viszont ha egy jegybankelnök akár csak egy kiflicsücsköt is lenyúl, az nemcsak irritáló, hanem szimplán életveszélyes. Emlékszünk még arra, amikor 2012-ben Mario Draghi egy mondata megállította az euró lejtmenetét? A jegybankelnököt többek között azért fizetjük, mert válsághelyzetben a piacok adnak a szavára. Ő a mi beépített pánikgombunk: ha beütne a krach, akkor még ott van egy lehetőség, hogy ő kiáll és személyes tekintélyénél is fogva megpróbálja lecsitítani a háborgó tengert. Ez a mutatvány azonban csak akkor működik, ha a piac komolyan veszi az illetőt.

Arra pedig a Fidesz nem tud törvényt alkotni, hogy egy állampapírokkal seftelő huszonéves bróker az ebédszünetben a haverjaival ne azon röhögjön, hogy nálunk van egy ürge, aki a nemzeti bankot lényegében nagystílű devizaügyletekre használja, a pénzt pedig leosztja a haveroknak, meg képzeljétek, – Dude, haláli! – a beosztottjával könyvet íratott magáról, amibe oldalanként legalább egy bekezdésben ő a szuperhős, hozzá képest Batman csak egy ványadt bőregér. Ja, amúgy ez nem Robert Mugabe, vagy valami hasonló közép-afrikai zsebdiktátor.

Ez Magyarország jegybankelnöke.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.